A mézes puszedli után elkészültek az idei advent mézeskalácsai is. Évek óta ugyan azt a receptet használom, de úgy gondoltam ideje egy másik recept beavatásának is. Bevallom, nem teljesen új számomra ez a recept, mert igaz, hogy eddig nem ezt sütöttem, de a lányom ez alapján szokta sütni a karácsonyi sütit, úgyhogy már bőven volt alkalmam kóstolni ezt a fűszeres finomságot. Örülök, hogy én is kipróbáltam ezt a változatot is, mert nagyon finom lett. Már a sütése egy élmény volt. A tésztájával nagyon jó volt dolgozni, amikor pedig sült, a bódító mézeskalács illata átjárta az egész lakást.
Sütés után természetesen ez is, mint a legtöbb mézes süti kemény lesz, de ha egy jól záródó dobozba tesszük, és teszünk közé néhány gerezd almát, 1-2 nap alatt megpuhul. 1-2 nap után nézzetek rá az almára, nehogy megpenészedjen!
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg méz
20 dkg porcukor
2 mokkáskanál szódabikarbóna
6 mokkáskanál mézeskalács fűszer
2,5 dkg zsír
2 tojássárgája
0,75 dl tej
Habhoz:
2 tojásfehérje
12 dkg porcukor
1 mokkáskanál ecet
Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzátesszük a tojást, a zsírt és a tejet és rugalmas tésztát gyúrunk. Cipót formázunk belőle, frissentartó fóliába tekerjük és egy éjszakán keresztül hűtőszekrénybe pihentetjük. Másnap átgyúrjuk a tésztát, és 4-5 mm vastagra kinyújtjuk. Lisztbe mártott süteményformákkal különböző formákat szúrunk ki belőle, és sütőpapírral bélelt sütőlapon világosra sütjük. Ne tegyük túl szorosan a tepsibe a sütiket, mert sütés közben megnőnek.
A tojásfehérjéből, cukorból és az ecetből, gőz fölött, szép fényes, kemény habot verünk. Egy nylon zacskóba töltjük a habot, a sarkára picike lyukat vágunk és megdíszítjük vele a mézeseket.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése