Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2021. december 16., csütörtök

Rántott tejbegríz

Nyakunkon a karácsony, és ilyenkor a legtöbb háziasszony azt sem tudja, hol áll a feje. Takarítás, bevásárlás, lakás dekorálás, ajándék csomagolás és persze a munka, és a család ellátása. Közben már azon kattog az agyunk, hogy mit süssünk és főzzünk az ünnepekre. Most mégsem egy ünnepi étellel készültem, hanem egy olyan finomsággal, ami az előkészületek mellett is nyugodtan elkészíthető, és egy laktató leves után kitűnő második fogás. A gyerekek biztos imádni fogják, de az édesszájú felnőtteknek is a kedvében járhatunk ezzel az egyszerű finomsággal.


Hozzávalók:
1 l tej
20 evőkanál gríz
5-6 evőkanál cukor (ízlés szerint)
1 csomag vaníliás cukor
Panírozáshoz és a sütéshez:
3-4 evőkanál liszt
1 evőkanál keményítő
2 tojás
zsemlemorzsa
étolaj


A tejet felforraljuk, kanalanként hozzákeverjük a grízt, a cukrot, a vaníliás cukrot, és sűrű tejbegrízt főzünk belőle. Vajjal kikenünk egy tepsit, beleöntjük a grízt, és teljesen kihűtjük, majd nagyobb kockákra vágjuk. (Olyan tepsit válasszunk, amiben legalább 1,5 cm vastag lesz a gríz réteg.) 


A gríz kockákat a szokásos módon lisztbe, - amelybe belekeverjük a keményítőt - tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük. Ha nem szeretnénk, hogy olajszag terjengjen a lakásban, és gyorsan szeretnénk elkészülni, nyugodtan süthetjük tepsiben is. Ilyenkor a tepsibe teszünk egy sütőpapírt, amit vékonyan megkenünk olajjal, erre tesszük a panírozott gríz kockákat, amelyeknek a tetejét is megkenjük olajjal.  Előmelegített sütőben (180 fok), légkeveréssel pirosra sütjük, amikor kezd pirulni, megfordítjuk a kockákat.


Fahéjas vagy vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk. De ha lekvárt adunk mellé, az még finomabbá teszi.
A tejbegrízt akár előző nap is meg lehet főzni, és másnap már csak sütni kell.
 

Jó étvágyat kívánok hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése