Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. január 19., péntek

Lángos

A lángos valamennyi fajtáját nagyon szeretem, lehet az kislángos, kefires, krumplis, káposztás, töltött vagy sima, sajtos, tejfölös, esetleg egy kicsit fokhagymás.
Teljesen mindegy, mert mindig az a kedvenc, amit éppen készítek.  Ez a változat nem csak azért kedvenc, mert finom, hanem azért is mert gyorsan elkészíthető. Nem kell órákig keleszteni, bő egy óra alatt elkészül. Készíthetjük reggelire, egy laktató leves mellé ebédre,
vagy vacsorára. Forrón az igazi, de ha marad belőle mikróban felmelegítve is nagyon jó. Biztos vagyok benne, hogy elégedettek lesztek vele, ha elkészítitek.
 
 
Hozzávalók:
(10-11 db-hoz)
4 dl langyos víz
2 teáskanál cukor
4 dkg élesztő
1 evőkanál só
50 dkg liszt
olaj
 
 
Egy tálba öntjük a langyos vizet, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt. Kissé felfuttatjuk, ekkor hozzákeverjük a sót, majd a lisztet és alaposan kidagasztjuk.
Letakarjuk és 20 percig kelesztjük. Egy nagyobb tálcát kiolajozunk, a tésztából gombócokat készítünk, és a tálcára tesszük (kb. 10-11 db lesz belőle). Letakarjuk és további 10 percig pihentetjük.

 
 Ez idő alatt jól felforrósítjuk az olajat. A tészta gombócokat nagyobb tenyérnyi körökké formázzuk és a forró olajban mind a két oldalukat szép pirosra sütjük.


A formázás során igyekezzünk úgy nyújtani a tésztát, hogy a szélei egyenletes vastagok legyenek és a közepe ne szakadjon meg.
Ízlés szerint kínálhatjuk simán, csak sóval, sajttal és tejföllel, esetleg fokhagymásan.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése