Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. január 8., hétfő

Szépenkelt

Hogy miért Szépenkelt.... fogalmam sincs. Talán, mert a pihentetés alatt szépen megkel. Nagyon hasonlít a  darázsfészekre, vagy a ferdinánd-tekercsre, de mégsem ugyan olyan. Frissen, langyosan a legfinomabb, de ha marad másnapra az sem fog ránk száradni. Én tejjel szeretem a legjobban ezt a kelt tésztát, amely a nagymamám öröksége. Tőle tanulta az anyukám, én pedig tőle. Remélem a gyerekeim is készítik majd, és nem fog feledésbe merülni ez a régi recept.
 

 

Hozzávalók:
Tésztához:
1 kg liszt
25 dkg olvasztott margarin
2 dl tej
5 dkg élesztő
2 tojássárgája
10 dkg porcukor
2 dl tejföl
Töltelékhez:
20 dkg margarin
25 dkg kristálycukor
15 dkg dió
Tetejére:
1 tojás
1 dl tej
6 evőkanál kristálycukor


Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejjel, amelybe 1 evőkanál cukrot keverünk. A lisztet átszitáljuk, hozzáöntjük az olvasztott margarint, a tojások sárgáját, a maradék cukrot, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt.
A tésztát alaposan kidolgozzuk, és 2 cipóra osztjuk, majd kisujjnyi vastagra nyújtjuk és megkenjük a krémmel.
A krémhez a margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és a diót (ezekkel, már nem kell sokáig keverni!), és vékonyan megkenjük vele a tésztát. Az egészet feltekerjük, mint a bejglit, és kb. 3 cm-es tekercseket vágunk belőle, és sütőpapírral bélelt, vagy alaposan kizsírozott tepsibe,2 cm-es távolságra tesszük egymástól.
A tekercsek tetejét megkenjük tojással, és 50-60 percig pihentetjük.
170 fokra előmelegítjük a sütőt és félig megsütjük. Ekkor megkenjük a tejjel, amelyben elkeverünk 2 evőkanál cukrot. A maradék cukrot rászórjuk a tekercsek tetejére, és készre sütjük a sütit.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
 






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése