Még mindig az ünnepi hús és édes sütemény dömping hatása alatt vagyok. Az elmúlt bő három hétben annyi nehéz ételt, és édes süteményt ettünk, hogy jól esett, egy finom sajtos - sonkás tészta. Egyébként is szeretjük a tésztát és a sajtot is, így együtt meg főleg.
Egyszerű étel, mégis nagyon jól variálható. Penne tésztából készítettem, mert ebből a legszaftosabb, de fodros kockából is szoktam készíteni, és abból is ugyan olyan finom. Én azért készítem, durum tésztából, mert azt nem "lehet" szétfőzni, és sokkal masszívabb a belőle készült étel. Természetesen tojásos tésztából, vagy szines tésztából is főzhetjük.
A sonkát helyettesíthetjük, pirított virslivel vagy bacon kockákkal. A sajtnak sem kell feltétlenül egy félének lenni. Minél több fajta van benne, annál ízletesebb. Én most a maradék gouda és füstölt edami sajtot használtam fel. Aki szereti zöldfűszerekkel is megbolondíthatja. Én általában petrezselyem zöldéjét teszek bele, de a mostani főzés során ez kimaradt az ételből.
Ugye milyen változatosan elkészíthető? Ezen kívül gyorsan készen van, amíg fő a tészta elkészül a mártás, a többi pedig már a sütő dolga.
Hozzávalók:
35 dkg pene tészta
2 tojás
2 dl tejföl
5 dkg puha vaj
10 dkg sajt
20 dkg gépsonka
só
bors
15 dkg sajt
(esetleg petrezselyem)
Amíg kifőzzük a tésztát, elkészítjük a mártást. A vajat habosra keverjük a tojások sárgájával, hozzákeverjük a tejfölt. Ízesítjük sóval, borssal és ha szeretjük, akkor apróra vágott petrezselyemmel. Belekeverjük az apró kockára vágott gépsonkát és a reszelt sajt felét. A tojásfehérjéből habot verünk és óvatosan a tojásos masszához forgatjuk.
A tésztát leszűrjük, alaposan lecsöpögtetjük és a tojásos-tejfölös masszához keverjük.
Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal és beleöntjük a tésztát, a tetejére szórjuk a reszelt sajtot és 160 fokra előmelegített légkeveréses sütőben addig sütjük, amíg a beleszúrt massza már nem folyik, de még lágy, és a tetején pirulni kezd a sajt.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése