Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. január 2., kedd

Rétes

Ó azok a rétesek, amelyeket úri dédi sütött. Ő a férjem nagymamája volt, és a gyerekek miatt hívtuk dédinek. Az igazi házi kézzel nyújtott, kicsit zsíros, de annál finomabb vékony lapokból álló, jó cukros.... Még most is érzem az ízét, olyan finom házi rétes azóta sem ettem, és sajnos már nem is fogok. Én is próbáltam már készíteni, és azt hiszem elég jól is sikerült, de mégsem lett olyan mit Dédié. Kicsit közrejátszik a "lustaság", de inkább az időhiány az oka, hogy én inkább réteslapból készítem a rétest. Mondhatom így is nagy sikere szokott lenni. Szilveszterre 12  rúddal készítettem és egy nap alatt az egész elfogyott az utolsó morzsáig. Én most túrós, meggyes és káposztás töltelékkel készítettem.
 
 
Érdemes arra figyelni, hogy többféle méretben vannak réteslapok, amiből én készítettem, azok kb. 40x40 cm-es lapok voltak.
Egy rúd réteshez 3 lapot használok. 
 
 
Hozzávalók:
18 réteslap (6 rúdhoz - 2 túrós, 2 meggyes, 2 káposztás)
A lapok kenéséhez:
3 csapott evőkanál tejföl
15 evőkanál étolaj
Túró töltelékhez 2 rúdhoz
45 dkg túró
3-4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor2 tojás
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál gríz
5 dkg mazsola
Meggy töltelékhez 2 rúdhoz
50 dkg meggy
4 evőkanál kristálycukorízlés szerint fahéj
2 evőkanál zsemlemorzsa
Káposzta töltelékhez 2 rúdhoz
80 dkg fehér káposzta
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál zsír
ízlés szerint őrölt bors
 

A réteslapokat szétszedjük, amíg nem használjuk, letakarjuk konyharuhával, hogy ne száradjon ki.
 

A tejfölt összekeverjük az étolajjal, ezzel fogjuk megkenni a lapokat és a rétesek tetejét.
 

A túrós töltelékhez összekeverjük a túrót a tojássárgájával, a cukorral, vaníliás cukorra, a grízzel, a mazsolával és a tejföllel. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, és a túróhoz forgatjuk.
 Az első lapot kiterítjük egy konyharuhára, vékonyan megkenjük a tejfölös olajjal, rátesszük a második lapot, ezzel is ugyan így járunk el, majd következik a harmadik lap.
A tölteléket két részre osztjuk, felét egyenletesen szétszórjuk a réteslapon. Ha túl hígnak találjuk a tölteléket, kevés grízzel megszórhatjuk a lapot.
A tészta két szélt visszahajtjuk, majd a konyharuha segítségével feltekerjük mint a bejglit.
Még egy ugyan ilyen rétest készítünk a túrós töltelékkel.
A rétes tetejét is lekenjük a tejfölös-olajos keverékkel. A tetejét megszúrjuk, mint a bejglit. 170 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A réteslapok esetében a meggyes és a káposztás esetében is ugyan úgy járunk el, mint a túrósnál.
A meggyes réteshez a kifejtett, alaposan lecsepegtetett meggyet szintén két részre osztjuk.
A réteslapot meghintjük zsemlemorzsával, szétszórjuk rajta a meggyet és meghintjük fahéjjal kevert kristálycukorral. Ezt is úgy tekerjük fel, mint a túrós rétest. A megmaradt töltelékből készítünk még egy rétes tekercset.
A káposztás réteshez lereszelünk a káposztát, kicsit lesózzuk, és kb. 15 percig állni hagyjuk. Ekkor kinyomkodjuk a levét. Egy lábosban kristálycukrot karamelizálunk, hozzáadjunk a sertészsírt, majd amikor felolvadt rátesszük a kicsavart káposztát. Szép barnára pirítjuk. Amikor elég puha és barna a káposzta megszórjuk ízlés szerint borssal.
A továbbiakban ezzel is ugyanúgy járunk el mint az előző két rétes esetében.
 
 
Jó étvágyat kívánok hozzá!





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése