Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. december 31., vasárnap

Egészben sült tarja rozmaringos sült krumplival

Kicsit változott a menü, hiszen a fagyasztóban vélt csülöknek híre, hamva sem volt. Már néhány hete megvettem a karácsonyi és újévi menühöz szükséges húsokat, mert nem szeretek az utolsó percekben tolongani a hentesnél. Mivel meg voltam győződve, hogy van a fagyasztóban csülök, így eszembe sem jutott, hogy az ünnepek körüli őrületben a hentesnél sorba álljak. Visszagondolva már emlékszem, hogy nemrégen csülökpörköltet készítettem, szilveszterre szánt csülökből. Akkor úgy gondoltam, majd megveszem még addig, de ez sajnos elmaradt.  Így lőttek a pékné módra készített csülöknek, viszont találtam helyette egy szép nagydarab tarját   a fagyasztóban. Adott volt, hogy ebből kell valamit készíteni. Szép pirosra sütött, omlós sült lett belőle. Már nem is bánom, hogy a csülköt korábban megettük.
 
 
Hozzávalók:
1,5 dkg tarja (egészben, kicsontozva)
2 kg krumpli
fekete bors
színes bors
fél mokkáskanál őrölt kömény
1 mokkáskanál majoránna
1 kisebb ág friss, vagy fél mokkáskanál szárított rozmaring
 

Az olajba belekeverjük a sót, a frissen őrölt színes borsot, az őrölt köményt és a majorannát, és alaposan bedörzsöljük vele a húst. Egy serpenyőben zsírt hevítünk és körbe megpirítjuk a húst, hogy kérget kapjon. Tepsibe tesszük, ráöntjük az elősütésből visszamarad zsír, és 2-3 evőkanál vizet. Alufóliával letakarjuk és 170 fokos sütőben kb. 1,5 óra alatt puhára sütjük. Ekkor levesszük róla a fóliát és köré terítjük a megtisztított, cikkekre vágott krumplit,  sóval, borssal és kevés rozmaringgal ízesítjük. (ha nagyon sok lé van a hús alatt, akkor keveset öntsünk le róla). A krumplival együtt, már takarás nélkül készre sütjük a húst.
A hús sütési ideje tájékoztató jellegű, mert függ a hús vastagságától.
 

Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése