Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. december 26., kedd

Karamellás krémes


Csak szentestére készült el az idei karácsony utolsó süteménye, a karácsonyi sütemények csúcspontja, a karamellás krémes.
Nálunk ez a sütemény, ugyan úgy, mint a bejgli karácsonyi kellék, de a szilveszteri bulira, vagy az új évi asztalra is kerülhet belőle.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg liszt
20 dkg zsír
3 tojás
3 dkg szalalkáli
2 dl tej
1 evőkanál tejföl
csipet só
csipet cukor
Krémhez:
70 dkg kristálycukor
8 dl + 4 dl tej
15 dkg liszt
35 dkg margarin
 
 
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 4 részre osztjuk és nagyobb (kb. 30x40 cm-es) gáztepsi hátán  4 lapot sütünk belőle.
A krémhez karamellizáljuk a cukrot, és amikor kellően barna, fokozatosan hozzáöntjük a tejet. Ha teljesen feloldódott a karamell, besűrítjük a liszt és 4 dl tej keverékével. A forró krémbe keverünk a margarint. Többször megkeverjük, hogy a felolvadt margarin elkeveredjen a krémmel.
A lapokat megtöltjük a krémmel. Másnapig pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak.
Hosszúkás szeletekre vágjuk, megszórhatjuk porcukorral, de anélkül is kiváló, hiszen a krém kellően édes.
 
 
A karamellt vastag aljú lábosba készítsük, mert különben meg ég. Olvasztás közben kezdetben csak rázogassuk a lábost, és amikor már szinte teljesen megolvadt a cukor akkor kavargassuk. Ha nem így járunk el  nagyobb csomókban megmaradhat az összecsomósodott kristálycukor. Ne kicsi lábost használjunk, mert amikor hozzáöntjük a tejet könnyen kifuthat - ezért is kell fokozatosan hozzáönteni a tejet!
 
 
Jó sütést, majd jó étvágyat kívánok ehhez a sinom süteményhez!



.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése