Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. december 27., szerda

Pezsgőkrém torta

A szilveszteri mulatozáshoz - vagy bármi más ünnepi alkalomra - ajánlom ezt a különleges tortát. A torta különlegessége nem a piskótában, inkább a torta összeállításában, és a krémben rejlik. De  nem kell megrémülni az elkészítésétől, hiszen sem a piskóta, sem krém, sem a torta összeállítása nem igényel különösebb cukrász tudományt. A végeredmény  viszont egy csábítóan finom torta lesz.
 
 
Hozzávalók:
Kerek piskótalaphoz:
2 tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt
0,4 dl tej
0,4 dl olaj
1 mokkáskanál sütőpor
Piskóta tekercshez:
5 tojás
5 evőkanál kristálycukor
5 evőkanál liszt
1 mokkáskanál sütőpor
Töltéshez:
6-7 evőkanál málnalekvár
Pezsgőkrémhez:
2 dl száraz pezsgő
3 tojássárgája
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál liszt
25 dkg mascarpone
2 dl Hulala
 
 
Először a pezsgőkrémet készítjük el. A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, és a pezsgőt. Az egész keveréket lassú tűzön, sűrű krémmé főzzük.
Amíg hűl a krém ,elkészítjük a piskótákat.
A kerek piskótához a tojássárgáját összekeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a tejet. Amikor szép sima a keverék beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, legvégül pedig óvatosan hozzáforgatjuk a tojások kemény habját. A masszát belesimítjuk egy 26 cm-es kerek, sütőpapírral kibélelt tortaformába és 160 fokra előmelegített sütőben megsütjük a lapot.
A piskóta tekercshez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral nagyon habosra, szinte fehéredésig keverjük. Minél tovább keverjük annál sűrűbb lesz a cukros tojásunk. Ekkor hozzászitáljuk a sütőporral és csipetnyi sóval elkevert lisztet, és lazán összekeverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és kis részletekben, óvatosan a tésztához keverjük. Nem is keverjük, inkább bele forgatjuk, hogy a hab ne törjön össze.
Egy 32x40 cm-es gáztepsit kibélelünk sütőpapírral és belesimítjuk a tésztát. 160 fokosra előmelegített sütőben  megsütjük a piskótát.
A frissen kisült tésztát sütőpapír vagy konyharuha segítségével többször feltekerjük, hogy felvegye a tekercs formát és ne törjön meg a tészta. A kihűlt tésztát megkenjük  málna lekvárral és szorosan feltekerjük, majd ujjnyi széles szeletekre vágjuk.
Amíg hűlnek a piskóták, tovább folytatjuk a krém készítését.
A mascarponet alaposan keverjük, a Hulalából pedig kemény habot verünk. A kihűlt pezsgőkrémbe először a kikevert mascarponét keverjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a habot.
 
 
A tortát a következő módon állítjuk össze:
A piskótalapot megkenjük málnalekvárral, és rákenjük a krém 1/3 részét. A felvágott piskóta tekercsekkel kirakjuk a krém tetejét, majd az egészet bevonjuk a maradék krémmel úgy, hogy az oldalára is jusson a krémből.
A tetejét cukorgyöngyökkel, vagy tetszés szerint a krémmel díszíthetjük.
 
 
Én 2 evőkanálnyi málnalekvárt elkevertem egy kevés vízzel és zselatinnal, az egészet összefőztem, és azzal csorgattam meg a torta szélét és oldalát.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése