Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. december 10., vasárnap

Citromos keksz

Nagymamám citromos keksz receptje alapján készítettem egy adag karácsonyi süteményt. Ez a  sütemény egy citrom "bomba". A tésztája enyhén savanykás a citrom levétől és a citrom héjától, a tetején lévő citrommáz pedig tovább erősíti a citrom zamatát.
 
 
Kislány koromban, karácsony tájékán mamám nem mézeskalácsot, hanem ezt a citromos kekszes sütötte. Amikor kisütötte azonnal elkezdtük dézsmálni, pedig frissen még kicsit kemény a tészta, de a tetejére csorgatott citromos cukormáztól 1 nap alatt megpuhul.
A tetejét tetszés szerint cukor gyöngyökkel, vagy kandírozott narancshéjjal lehet díszíteni.
Nagyon kedves, egyszerű, mégis mutatós sütemény.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához:
32 dkg liszt
12 dkg porcukor
8 dkg zsír
1 egész és egy fél citrom leve és héja
1 csomag sütőpor
1 tojás
ha szükség van rá, akkor 1 evőkanál tejföl.
Cukormázhoz:
15 dkg porcukor
fél citrom leve
 
 
A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sütőporral és a porcukorral, majd elmorzsoljuk benne a zsírt. Hozzáütjük a tojást, belekeverjük a citrom levét és reszelt héját, és ha szükséges, akkor a tejfölt. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, és  legalább 1 órán keresztül  pihentetjük.
Kb. fél cm vastagra nyújtjuk, és különböző formákat szúrunk ki a tésztából. A sütőt 160 fokra előmelegítjük és világosra sütjük a kekszeket.
Amikor kihűltek a sütik, bevonjuk citrommázzal, amelyhez legalább 10 perig erős fokozaton keverjük a porcukrot a citrom levével.
Amikor még nincs megszáradva a máz, cukor gyöngyökkel díszítjük a sütemények tejét.
 
 
Jól záródó süteményes dobozban 2-3 hétig eláll, persze csak akkor, ha jó elrejtjük a dobozt. Jó étvágyat kívánok hozzá!
 

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése