Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. december 20., szerda

Bejgli

Nincs karácsony bejgli nélkül..... vagy nem jól tudom a szlogent? De igen jól! Lehet, hogy Kevin nélkül elmúlik a karácsony, de bejgli nélkül nem, az tuti biztos. Legalábbis nálunk, az egyik karácsonyi kedvenc a diós és a mákos bejgli. Anyukám a Diós vagy mákos kalács-ot, én pedig a klasszikus bejglit szoktam karácsonyra készíteni. Mind a kettőt nagyon szeretjük. Az idei karácsonyon is  versengenek majd ezek a sütemények az asztalon, de szerintem megint döntetlen lesz, hiszen mikor véget érnek az ünnepek, sem a kalácsból, sem a bejgliből nem marad egy falat sem.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához (4 rúdhoz):
1 kg liszt
20 dkg vaj
15 dkg zsír
8 dkg porcukor
4 dkg élesztő
2 dl tej
1 evőkanál tejföl
2 tojás sárgája
csipet só
Mák töltelékhez (2 rúdhoz):
40 dkg mák
25 dkg kristálycukor
10 dkg mazsola
fél citrom reszelt héja
3 evőkanál tej
2 alma
Dió töltelékhez (2 rúdhoz):
40 dkg dió
20 dkg kristálycukor
5 dkg mazsola
fél citrom reszelt héja
3 evőkanál tej
4-5 evőkanál lekvár
A bejglik lekenéséhez 1 tojás
 
 
A langyos tejbe teszünk 1 teáskanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Amíg kel az élesztő, a liszttel elmorzsoljuk a vajat és a zsírt. Majd hozzátesszük a tojássárgáját, a porcukrot, a sót, a felfuttatott élesztőt, és a tejfölt.
A tésztát alaposan kidolgozzuk és legalább másfél órán keresztül, hűvös helyen pihentetjük.
Közben elkészítjük a töltelékeket. Külön-külön összekeverjük a mákot, és a diót a kristálycukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával és a tejjel. Mind a két tölteléket két részre osztjuk.
A megkelt tésztát 4 egyforma részre osztjuk, és mindegyiket kb. 30x40 cm-es lappá nyújtjuk.
 
 
Két tésztalapra diós töltelék, a másik két kisodort lapra pedig mákos töltelék kerül,  úgy hogy az egyik hosszabb oldalán, és a két rövidebb oldalán legyen legalább 1 cm sáv, amelyre nem kenünk tölteléket. A diós bejglik töltelékére 2-2 evőkanál lekvárt "pötyögtetünk", a mákosokra pedig 1-1 szem reszelt almát. Ha nagyon lédús az alma érdemes a levét kinyomkodni.
A megtöltött bejglik szélét mind a két oldalon vékonyan visszahajtjuk, és szorosan feltekerjük. Úgy tesszük tepsibe, hogy a vége a tekercs aljára kerüljön.
A bejgliket lekenjük tojással és legalább 30 percig pihentetjük, ekkor ismét megkenjük tojással és ismét 30 percig hűvös helyen pihentetjük.
30 perc leteltével jó mélyen megszurkáljuk a bejglik tetejét és oldalát, hogy a forró gőz távozni tudjon majd a tésztából. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük a rudakat.
 
 
Néhány jó tanács.
Ügyeljünk arra, hogy amikor lekenjük a bejglik tetejét tojással, addig ne kenjük le ismét, amíg az előző réteg meg nem szárad. Ha nem várjuk meg, hogy megszáradjon a tojás, akkor nem lesz szép márványos a bejglink.
A töltelékbe csak annyi tejet szabad használni, ami éppen csak megnedvesíti a száraz anyagokat, különben a bejgli szétreped.
 
 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése