Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. december 30., szombat

Oldalas szalonnás zöldbabbal

Holnap Szilveszter napja. A lencse és a sült malachús ideje. Holnap a nálunk szokásos szilveszteri menü fog készülni: lencseleves és rétes. De új év első napjára a fiúk nagy kedvence, a  pékné módra készített csülök is meg fog sülni, jó sok hagymával és krumplival. De úgy gondoltam, hogy most nem kettő, hanem csak egy kisebb csülköt sütök, és oldalassal gazdagítom az Újévi menüt. Valami olyasmin gondolkodtam, ami szintén sertésből készül, az elkészítése nem bonyolult és nem időigényes. Eszembe jutott, hogy még nyáron készítettem egy nagyon finom egyben sült oldalast, szalonnás zöldbabbal, és szerintem ez az étel is remekül passzol az ünnepi menübe.
A hús egy finoman fűszerezett oldalas, amely mellé nagyon jól illik az üde zöldbab íze, főleg, hogy egy kicsit megbolondítja a ropogósra pirított bacon.
Azért nehogy azt gondoljátok, hogy ezt a hatalmas mennyiséget, ketten fogjuk megenni a férjemmel.....az érdekes lenne ☺. Új év első napján drága szüleim, testvérem és családja is velünk lesz, és ebédre haza jön a család azon fele is, akik az éjszakát mulatozással töltik.
 

Hozzávalók:
kb 1.5 kg oldalas (egészben)
bors
3-4 gerezd fokhagyma
2 fej hagyma
30 dkg zöldbab
5-6 szelet bacon
sertészsír
 
 
A hús mindkét oldalát bekenjük sóval és borssal. Egy tepsit jó vastagon kikenünk zsírral, beletesszük az oldalast, úgy, hogy a csontos fele kerüljön alulra. A hagymát vékony karikára a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, és a húst beborítjuk vele.
 
 
Kevés (kb. 0,5 dl) vizet vagy húslevest öntünk a hús alá, majd  jó szorosan letakarjuk alufóliával és 170 fokos sütőben kb. 1 - 1,5 órán keresztül pároljuk. (Ez a hús vastagságától függ).
Amikor teljesen puha a hús, levesszük róla a fóliát és megpirítjuk.
Amíg sül a hús elkészítjük a zöldbabot. Lobogóan forró, sós vízben néhány perc alatt megfőzzük a zöldbabot. De nem főzzük szét, csak roppanósra főzzük. Ha van pároló edényünk akkor abban készítsük el, mert abban sokkal zamatosabb, és roppanósabb lesz.
A szalonna szeleteket vékony csíkokra vágjuk és megpirítjuk. A kisült szalonnához keverjük a leszűrt zöldbabot.
Az oldalast felszeleteljük, a szalonnás zöldbabbal és bármilyen krumpli körettel tálaljuk. (A képen tejszínes krumplival tálaltam, melynek leírását ezen a linken találjátok)
 
 
Minden kedves olvasómnak jó sütést, főzést, majd utána, nagyon jó Szilveszteri mulatást kívánok! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése