Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. december 17., vasárnap

Non-plus ultra

Gyerekként rengeteget jártunk lakodalomba, és ott elmaradhatatlan volt a lekváros-habkarikás süti. Akkor még nem tudtam, hogy non-plus ultra a neve.  Akkor még nem vendéglőben, hanem háznál volt a lakodalom és a nagy nap előtt már egy héttel lekezdődött a sütemények sütése. Emlékszem, amikor legidősebb unokanővérem esküvője volt, drága Bözsi néni - ő irányította a sütést, és ő főzött a lakodalomba - majdnem elájult, amikor a habos süteménynek a sütést követő napon csak néhány hírmondója akadt. Azt azért hozzá kell tennem, hogy 9-en voltunk első unokatestvérek és jó néhány másod unokatestvér is segített a sütemény eltüntetésében.
Azt hiszem most nekem is el kell rejtenem a süti egy részét, hogy tudjak a karácsonyi asztalra is tenni belőle. Noha a gyerekeim nagyok, de nagyon szeretik ezt a mutatós és finom aprósüteményt.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
3 tojássárgája
15 dkg porcukor
1csomag sütőpor
1 evőkanál tejföl
Habhoz:
3 tojásfehérje
20 dkg porcukor
(+ 5 dkg dió)
 


A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzászórjuk a sütőport, a csipet sót és a porcukrot. Majd bele tesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát vékonyra nyújtjuk és feléből virág formákat, a másik feléből kis korongokat szúrunk ki. Előmelegített sütőben félig megsütjük  tésztát.
Amíg elősütjük a sütit, gőz felett habbá verjük a tojások fehérjét a porcukorral. A habot két részre osztjuk és a felébe darált diót teszünk.
Csillagcsöves habzsákba töltjük a sima habot és a sütőből kivett süti virágokra habkarikát nyomunk. A közepükbe lekvárt teszünk, visszatesszük a sütőbe és kb. 140 fokos sütőben megszárítjuk a habot.
 
 
A korongok tetejére a diós habból kis halmokat nyomunk és ugyan úgy készre sütjük, mint a virág formákat.
 
 
A diós habos korongok tetejét olvasztott csokival megdíszítjük.
 
 
Ha híg a baracklekvárunk, a habvirágok közepébe úgy a legkönnyebb a lekvárt beletenni, hogy egy nylon zacskóba tesszük a lekvárt, a sarkára kicsi lyukat vágunk, és ezzel töltjük meg a habos korongok közepét.
A diós korongokat lekvárral össze is ragaszthatjuk, de most idő hiányában én ezt nem tettem meg.
Jó sütését kívánok!





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése