A tepertős pogácsa az egyik kedvencem. Most egy hajtogatás nélküli pogácsát sütöttem, aminek a receptjét még a nagymamámtól kaptam. Csak össze kell gyúrni, egy kicsit pihentetni és máris kerülhetnek a sütőbe. Frissen is nagyon finom, de 1-2 nap után az igazi. Nem szárad ki, kellemesen omlós marad.
Ha nincs kedvem a hajtogatáshoz, de mégis megkívánjuk a borsos, omlós tepertős pogácsát, mindig ezt a recept használom. Legalább olyan finom, mint a leveles pogácsa, de az elkészítése sokkal gyorsabb.
Hozzávalók:
62 dkg liszt
5 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
0,5 dl tej
0,7 dl fehérbor
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál tejföl
2 db tojás
30 dkg darált töpörtyű
10 dkg zsír
1 mokkáskanál bors
1 evőkanál só
Tetejére:
1 felvert tojás
A langyos tejbe elkeverjük a cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és felfuttatjuk. A liszthez hozzátesszük a sót és a borsot, majd a zsírt, a darált töpörtyűt, a tejfölt, a tojásokat, a fehérbort végül a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk a tésztát, és 15 percig pihentetjük. Utána 2cm vastagra nyújtjuk, a tetejét éles késsel berácsozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és lekenjük tojással a tetejét.
190 fokos sütőben, 25 percig sütjük.
Garantáltan nagyon finom. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése