Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. március 2., péntek

Levendulás keksz

Varázsoljatok ti is egy kis nyarat a télbe, süssetek levendulás kekszet. Én ezt tettem.

 
A tésztában lévő virágtól és a méztől, sütés közben annyira finom árad a lakásban, hogy tényleg úgy érezzük, hogy egy  levendula mező közepén vagyunk.
Amikor megsülnek, még kicsit puhák a kekszek, de amint kihűlnek, azonnal ropogóssá válnak. Ha fém dobozba tesszük a kész kekszeket, néhány napig ugyan olyan ropogósak maradnak, mint frissen.
Én nyáron szárítottam levendula virágot és készítettem levendulás cukrot is, így nem okozott gondot, hogy honnan szerezzem a süti lényegi elemét. Tudomásom szerint gyógynövényboltokban lehet kapni szárított virágot.


Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
1 mokkáskanál szódabikarbóna
csipet só
1 tojás
5 dkg vaj
8 dkg cukor
1 evőkanál szárított levendula
2 evőkanál méz
1 evőkanál víz
néhány kanál kristálycukor

 
A cukrot habosra keverjük a vajjal, amikor jó habos  hozzáadjuk a tojást és tovább habosítjuk, majd belekeverjük a citrom héját, a mézet és a vizet. A liszthez hozzá szórjuk az örült virágot, a szódabikarbónát és a sót, és összegyúrjuk a cukros, tojásos masszával. Kicsit ragacsos masszát kapunk, így érdemes enyhén vizes kézzel diónyi golyókat formázni a masszából. A kész golyókat kristálycukorba hempergetjük, ezután kissé ellapítjuk és így tesszük sütőpapírral bélelt tepsibe.
A korongok között legalább 5 cm távolságot kell hagyni, mert jelentősen megnőnek a kekszek.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt világosbarnára sütjük.

 
Nagyon finom, sokáig elálló sütemény. Jó étvágyat kívánok hozzá!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése