Ha gyors, egytálételt szeretnék készíteni, sokszor veszem elő a pataki tálamat. Szeretek ebben az edényben főzni, mert sokkal finomabbak a benne készült ételek, mintha jénaiban, vagy lábasban főzném.
Sokan készítik úgy, hogy külön - külön megfőzik a pörköltet és a rizst, majd amikor mind a kettő készen van, egyszerűen összekeverik. Ha finom, ízes a pörkölt és a rizs, így is finom lesz a rizseshús, de próbáljátok ki, hogy összefőzitek a pörköltet és a rizst. Ha így készül, akkor sokkal jobban beleszívódik a rizsbe a pörkölt szaftja. Sokkal szaftosabb és zamatosabb lesz az étel. De a rizses hús csúcsa, amikor a félig főtt pörkölthöz hozzákeverjük az alig főtt rizst, és a főzését cserépedényben, sütőben fejezzük be. Ekkor az összes íz belefő a rizsbe, puha és omlós lesz a rizs is és a hús is.
Hozzávalók:
60 dkg sertéscomb, vagy pulykacomb filé
3 evőkanál zsír
1 nagy fej hagyma
2 mokkáskanál édes fűszerpaprika
fél mokkáskanál csípős fűszerpaprika
1 paradicsom
1 paprika
só
25 dkg rizs
A pataki tálat legalább 15 percre hideg vízbe áztatjuk.
A hagymát apró kockára vágjuk és 2 evőkanál zsírban üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a kétféle fűszerpaprikát a nagyon apró kockára vágott paprikát és paradicsomot. Hozzátesszük a húst, ízlés szerint sózzuk és félpuhára főzzük a húst. Közben, ha szükséges, kevés vizet öntünk hozzá.
A rizst több vízben átmossuk, alaposan lecsepegtetjük és felhevített zsiradékban kissé megpirítjuk. Dupla mennyiségű vizet forralunk és a pirított rizshez öntjük. Megsózzuk és elkezdjük főzni. Néhány perc főzés után összekeverjük a pörköltet és a rizst, majd a pataki tálba öntjük. Hideg sütőbe tesszük a tálat és 170 fokosra melegítjük. Ezen a hőfokon kb. 1 órán keresztül a sütőben főzzük az ételt. Közben nézzük meg, és ha kevésnek találjuk a rajta lévő vizet, kevés meleg vizet öntsünk hozzá. Sokat ront az étel élvezeti értékén, ha nagyon száraz a rizs, inkább legyen kicsit szaftosabb.
A kerekszemű rizsből sokkal szaftosabb lesz.
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése