Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. november 23., péntek

Citromos zsályás csirke

A zsályát nagyon ritkán használjuk, pedig csodás az íze. Nagyon jól illik a szárnyas húsokhoz, és paradicsomos, olaszos ételekbe is igazán finom. Ezen kívül az egyik legrégebben használt gyógynövény, amelyből finom teát készíthetünk. Remek gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag, nyugtatja az idegeket, javítja a koncentrációt és a memóriát. Csökkenti a bélpanaszokat.  A növény latin neve Salvia officianalis, aminek e jelentése "gyógyítani".  Úgyhogy együnk, igyunk sok zsályával készült ételt és teát. 
Én most egy könnyű csirkét készítettem, amelyet zsályával és citrommal ízesítettem. Remek páros lett. A zsálya kellemes aromát adott az ételnek, a citrom pedig csodásan omlóssá tette a húst.


Hozzávalók:
3 egész csirkecomb
1 csirkemell
fél citrom leve
3-4 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
10-12 zsálya levél
csipet fehér bors



Először elkészítjük a pácot, amelyhez összekeverjük az olívaolajat a fél citrom levével, a zúzott fokhagymával, a borssal, a sóval és 5-6 levél apróra vágott zsályával. Jól záródó edénybe tesszük a húsokat, és bekenjük a citromos páccal, majd néhány órára hűtőszekrénybe tesszük. 
Egy tűzálló edénybe tesszük a bepácolt húsokat, a tetejére szórunk még néhány egész zsálya levelet. 
Lefedjük az edény alufóliával és 160 fokos sütőben puhára pároljuk a húst. Amikor megpuhult, levesszük róla a fóliát és pirosra sütjük a húsok tetejét.



Most burgonyapürével tálaltam, de rizzsel is nagyon finom.



  Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése