Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. november 15., csütörtök

Tepsis kalács

Nagyon szeretek kelt tésztával dolgozni. Az élesztőtől életre kel a tészta. Látom, ahogy gyarapodik, átalakul. Már a nyers tészta illatát is imádom, de amikor sül, ahhoz az illathoz semmi sem hasonlítható. Beteríti illatával az egész lakást.
Amikor még csak tanultam a sütés fortélyait, kézzel tanította az anyukám, hogyan kell kidolgozni a tésztát. Ma már, általában robotgéppel vagy kenyérsütőgéppel dagasztom, de a végén mindig "rádagasztok" egy kicsit kézzel is, hogy érezzem a tészta állagát. Szerintem csak így érzi az ember, hogy jó e már a tészta.
Most egy olyan kalácsot készítettem, aminek a tölteléke az eredeti recept szerint kristálycukor. De, hogy változatossá tegyem kakaóval, fahéjjal, vagy vaníliás cukorral szoktam ízesíteni a cukrot.
Egyszerű és nagyon finom sütemény. Tartalmas leves után második fogásnak is kiváló, de kakaóval, tejjel remek reggeli.
 
 
Hozzávalók: 
Tésztához:
50 kelt tészta liszt (vagy félfogós liszt - 25 dkg sima liszt, 25 dkg rétesliszt keveréke)
1 teáskanál kristálycukor
5 dkg élesztő
3,5 dl tej
1 csipet só
1,25 dl étolaj
Töltelékhez:
3-4 evőkanál étolaj
20 dkg kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor, vagy 2 evőkanál kakaópor, vagy 2 teáskanál fahéj,
A tészta lekenéséhez:
1 tojás
 
 
A lisztet átszitáljuk és közepébe morzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos cukros tejet  és felfuttatjuk benne az élesztőt. Ezután hozzáadjuk a csipet sót, az étolajat és kidagasztjuk a tésztát. Langyos helyen 20 percig pihentetjük.
Lisztezett nyújtódeszkán kerek lappá nyújtjuk. (Minél nagyobbra nyújtjuk, annál több részre tudjuk osztani, és annál levelesebb lesz a sütemény.) A tészta tetejét megkenjük olajjal és megszórjuk az ízesített kristálycukor 3/4 részével. A tésztát kb. 10 cm távolságban, 15-20 cm mélyen bevágjuk, de hagyunk egy szélesebb tészta cikket is.
Ezeket a tészta cikkeket egyenként a kör közepére felhajtjuk, és mindegyiket megkenjük olajjal és megszórjuk a maradék cukorral. Úgy kell hajtogatni, hogy mindig a szembe lévő cikket hajtjuk fel.
 
 
Utolsóként a széles cikket hajtjuk fel. Ezt már nem kenjük meg olajjal és nem szórjuk meg cukorral.

 
A tészta halmot tepsi nagyságúra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt (kb. 24x36 cm-es) tepsibe tesszük. A tetejét lekenjük a felvert tojással és éles késsel berácsozzuk. 
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Langyosra hűtjük, és tetszőleges kockára vágjuk.
 
 
Amikor lekenjük tojással, kevés cukorral is megszórhatjuk a tetejét. Így még finomabb, habár nálam most ez elmaradt.
 
 
Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom!

2 megjegyzés: