Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. november 13., kedd

Nyírségi gombócleves

Évekkel ezelőtt egy főzős műsorban találkoztam először a nyírségi gombóclevessel és azonnal megtetszett, és hamarosan el is készítettem. Nem tudom miért, de onnantól kezdve egy csomó helyen, vendéglőben, gasztromagazinban, tv-ben, vendégségben összehozott a jó sors ezzel a finom levessel. Lehet, hogy akkor volt ennek a levesnek a reneszánsza.  A raguleveseknek  egyébként végtelen a tárháza, készíthetünk zöldségeset, húsosat, tejszíneset, vagy tejfölöset, dúsíthatjuk különböző levesbetétekkel, gríz-, máj-, vagy vajas galuskával, krumpligombóccal. Be kell vallanom, nálam ez a burgonyagombócos leves viszi a pálmát. És nem csak a puha gombócok  miatt, hanem mert az egész levesben csodás harmóniában vannak az ízek.  Isteni finom és nagyon laktató, ez után elég egy finom tészta vagy egy jókora adag máglyarakás....


Hozzávalók:
Leveshez:
70 dkg sovány sertéscomb
2-3 evőkanál zsír vagy vaj
1 nagyobb sárgarépa
1 nagyobb petrezselyem
25 dkg zöldborsó
1 kisebb (50  dkg) karfiol
25 dkg gomba
8 dkg vaj
2 dl tejszín
1 csapott evőkanál liszt
bors
petrezselyem zöldje
Krumpligombóchoz:
30 dkg krumpli
10 dkg liszt
1 tojás


A húst kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, és a vajon vagy zsíron fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a felaprított gombát, répát, petrezselyem gyökeret, a borsót és a kis rózsákra szedett karfiolt. Kevés borsot szórunk rá, megszórjuk liszttel, alaposan elkeverjük és felöntjük vízzel, sózzuk, lefedjük és kis lángon puhára főzzük.
Közben a kockára vágott krumplit, enyhén sós vízben puhára főzzük, majd áttörjük. Amikor kihűlt, a liszttel, sóval meg a tojással összegyúrjuk. Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle és a lobogva forró levesbe megfőzzük. Megkóstoljuk a levest, és ha szükséges megízesítjük sóval és borssal. Levesszük a tűzről, a belekeverjük a tejszínt és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.
Bevallom az eredeti recept zellert és karalábét is tartalmaz, valamint 1-2 evőkanálnyi citromlét is kevernek a levesbe mielőtt belekerül a tejszín, de nekem anélkül sokkal jobban ízlik. De bátran kísérletezzetek vele, mert úgy is finom.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


2 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon jól hangzik, tervezem is holnapra, ki szeretném próbálni. :) A kérdésem az, hogy a hozzávalók közt szerepel zsír is, a leírásban nem találkoztam vele, az mikor kell? Esetleg a gombóc tésztájába gyúrod? Nagyon szeretem az ilyen tartalmas leveseket, már alig várom, hogy megkóstolhassam! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Dina! a zsírt vagy vajat a hús, illetve a zöldségek dinszteléséhez használom. Bízom benne, hogy ízlik majd a leves. Üdv: Gizi

      Törlés