Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. június 18., kedd

Babos - krumplis lecsó

Végre itt a lecsószezon, amit annyira vártam. Minden évben teszek el üveges lecsót, ami egész télen és tavasszal kielégíti a lecsó-imádatomat, de a friss zöldségekből készült lecsó azért egészen más. 
A lecsó minden fajtáját szeretem, a rizseset,  tojásosat,  tököset,  kolbászosat, tarhonyásat, krumplisat, és még sorolhatnám, de legjobban, a "sima" hagyma - paprika - paradicsom kombinációért rajongok. Jobban mondva eddig ez volt a kedvenc, és ezután is előkelő helyet fog elfoglalni, de most lett egy új kedvencem, a babos lecsó. Nem kell nagydologra gondolni, az alapja ennek is egy hagyományos lecsó, csak a legvégén vörösbab konzervvel felturbózzuk egy kicsit. Hogy fokozzam az élvezeteket, félfövéskor, vékonyra szeletelt újkrumplit is tettem  bele. Meg kell mondani ez sem rontotta el, sőt..... Apukám, aki az étkezésben nem rajong az újításokért - mert ő a hagyományok ember, és a lecsó az legyen  lecsó, maximum kolbász és rizs mehet bele -  még ő is elismerően nyilatkozott. Ha kérdezem bármi ételről, hogy ízlett e neki, és annyit mond:  "jó volt", akkor az annyit jelent: olyan, mint máskor, semmi extra, jól laktam vele, ennyi. De ha azt mondja, hogy "finom", és ráadásul még egy adagot kér belőle - ahogy jelen esetben is történt - na, az már nagy szó. Mert ez a finom, az ő szófukar nyelvéről lefordítva annyit jelent: kislányom ez valami pazar, csodás, ilyet máskor is csinálj.
Azt hiszem az ilyen elismerésekért érdemes a családnak főzni, a legegyszerűbb dolgokból csodát varázsolni az asztalra.   

Hozzávalók:
1 kg paprika
70 dkg paradicsom
2 doboz vörösbab konzerv
20-25 dkg újkrumpli
ízlés szerint só
3 mokkáskanál édes  pirospaprika
ízlés szerint csípős pirospaprika
2 nagyobb  hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál zsír
(Igen tudom, a jó lecsó arányai 1 rész hagyma, 2 rész paradicsom, 4 rész paprika, és nem kell bele fokhagyma. De a krumpli és a bab miatt kicsit több lére van szükségünk, ezért több a paradicsom. A fokhagyma pedig nagyon jól kiemeli a bab ízét.)


A hagymát félfőre vágjuk, és zsíron üvegesre dinszteljük, ekkor hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Ezzel csak egy pillanatig dinszteljük, majd rátesszük az apróra vágott paprikát. Amikor egy kicsit összeesik a paprika, beletesszük az összevágott paradicsomot. Amint a paradicsom is összeesett, beletesszük a vékony szeletekre vágott újkrumplit, megsózzuk és puhára főzzük. Amikor már szinte teljesen készen van, ízesítjük a piros paprikával, és beletesszük a babot. Egyet forralunk rajta, és friss kenyérrel már tálalhatjuk is. 


Zsír helyett olajjal is készíthetjük a lecsót, de a magyaros ételekhez a zsír az igazi. Jelen esetben szalonnazsírral főztem, és ettől még finomabb lett.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése