Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. június 23., vasárnap

Krumplis lángos

A múlt héten mondtam, hogy a régi krumpli maradékából lángost fogok sütni. Az eredeti terv az volt, hogy már a hét közepén el fogom készíteni, de végül csak tegnap került rá sor. Így legalább az egész család frissen ehette a finom lángost. Mindenki ízlése szerint ehette, simán vagy sajttal, tejföllel, fokhagymával.
A sütés már tegnap megvalósult, de a recept írásra meg csak ma jutott időm. 


A receptet anyukámtól származik, ő süti a legfinomabb lángost. Egyszer talán az enyém is lesz olyan jó, mint az övé. De ő nagyon profi ebben, hogy a nyomdokaiba lépjek, még nagyon sok lángost kell sütnöm. 


Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg főtt krumpli
1 dl tej
2 dkg élesztő
1 teáskanál  cukor
2 evőkanál só


A krumplit fél evőkanál sóval ízesített vízben megfőzzük, majd krumplinyomón átnyomjuk és teljesen kihűtjük. A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet összekeverjük a hideg krumplival, 1 evőkanál sóval  és a felfuttatott élesztővel. A tésztát alaposan kidagasztjuk és kb. 40 percig kelesztjük. Miután megkelt a tészta zsíros kézzel kis darabokat tépünk belőle és kis cipókká formázzuk. Liszttel meghintett konyharuhára tesszük a bucikat, és újabb 10-15 percig pihentetjük.
Egy edénybe olajat hevítünk, a tészta közepét egy kissé meghúzogatjuk, kialakítjuk a lángos formát, és meleg, de nem túl forró olajban mindkét oldalukat megsütjük.
Papírtörlőn lecsepegtetjük a lángosokat. Tejföllel, sajttal, fokhagymával kínáljuk.


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!




2 megjegyzés:

  1. Én tej helyett a krumpli vízbe (amit leszűrtem ,és cukrot tettem bele ) futtatom fel az élesztőt. 😊

    VálaszTörlés