Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2019. június 14., péntek

Krumplis pogácsa, Anyukám receptje alapján

A pincében még van néhány kilóra való tavalyi krumpli. Természetesen még vígan ehető, de köretként már szívesebben fogyasztjuk az újkrumplit, ezért valami olyasmiben gondolkodtam, amire kiválóan fel tudom használni a régit. Krumplis tészta a múltkorában volt,  igaz most már itt lenne hozzá az isteni finom kovászos uborka, de mégis úgy döntöttem pogácsát sütök belőle. Forróság ide, vagy oda,  Anyukám-féle krumplis pogácsának nincs párja, ezért erre esett a választásom. Ez a recept nagyon régi, amikor kislány voltam, már akkor is ezt sütötte anyukám. Nekem a mai napig ez a a krumplis pogácsák "etalonja". A tésztája könnyebb, légiesebb, mint a többi pogácsának, inkább olyan, mint egy könnyű kalács. Tartalmas leves mellé, vagy után, és máris kész a kétfogásos ebéd. Most gulyáslevest készítettem mellé, és hogy tovább fokozzam az élvezeteket a pogácsák egy részének a tetejét megszórtam reszelt sajttal.  

Ahogy láttam a pince tartalmát, a jövő héten,  még egy jófajta krumplis lángosra biztos futja az "öreg" krumpliból. 



Hozzávalók:
40 dkg krumpli
50 dkg liszt
1 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
1,5 - 2 dl tej
1 teáskanál cukor
10 dkg zsír
1 evőkanál só
Tetejére:
1 tojás



A krumplit sós vízben megfőzzük, és még forrón áttörjük krumplinyomóval, majd teljesen kihűtjük.
A tej felét meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztbe belekeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a zsírt. Beleütjük a tojást, és hozzáöntjük a felfutott élesztőt, és a hideg krumplit. Közepesen lágy tésztát kell készítenünk, és jól ki kell dolgoznunk, ha szükséges öntsük hozzá a maradék tejet. Langyos helyen 45-50 percig kelesztjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a felvert tojással és villával megszurkáljuk a pogácsák tetejét.



Újabb 20 percig pihentetjük a tepsiben, majd 170 fokosra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.



Jó sütést és jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése