Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. szeptember 1., péntek

Hortobágyi palacsinta

A palacsinta legtöbbször kakaós, túrós, lekváros, nutellás... és természetesen a húsos. És ahány konyha, annyi féle Hortobágyi húsos palacsinta. Drága nagybátyám szakács, és ő szerinte az "igazi" Hortobágyi palacsinta paprikás csirkéből készül. Én is készítettem már abból is, de most darált csirkemellből főzött pörköltből készítettem. Nagyfiam kedvence és szerinte így is tökéletes lett.
 
 
Hozzávalók:
Palacsintához:
2 tojás
20 dkg liszt
kb. 2 dl tej
kb. 1 dl szódavíz
csipet só
1 evőkanál étolaj
Töltelék:
60 dkg darált csirkemell
1 nagy kanál sertés zsír
1 db hagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
bors
fűszerpaprika
20 dkg tejföl
 
 
A palacsintához a lisztet egy tálba öntjük, a közepébe ütjük a tojásokat, hozzáöntünk egy kevés tejet, és beletesszük a csipetnyi sót. Habverővel, vagy kézi robotgéppel óvatosan elkezdjük összekeverni a tojásokat a liszttel, majd folyamatosan adjuk hozzá a tejet és a szódavizet. Vigyázzunk, hogy ne legyen csomós a tészta. Amikor szép sima a tészta, 1 evőkanál étolajat keverünk hozzá.
 
 
Ha túl sűrű lenne a tészta még tejet vagy szódavizet keverünk bele.
Kisütjük a palacsintákat.
A hagymát apró kockára vágjuk, és a zsíron megdinszteljük. Megszórjuk fűszerpaprikával, borssal, hozzáadjuk az apró kockára vágott paprikát és a paradicsomot, majd hozzáadjuk a darát húst és megsózzuk. Ha szükséges  kevés vizet öntünk hozzá, nehogy oda kapjon a hús. Kb.25 perc alatt megfő a hús. A pörkölt szaftjának felét egy tálkába öntjük, és hozzákeverjük az tejföl felét. A többi tejfölt a pörkölthöz adjuk, hogy finom krémes legyen.
A palacsintákat megtöltjük, és egy tűzálló edénybe tesszük. A tejfölös szafttal bevonjuk a palacsintákat és sütőben jól átforrósítjuk.
Ha marad a tejfölös mártásból, akkor azzal, vagy tejföllel kínáljuk.
 
 
Természetesen készíthetjük darált sertés húsból is vagy maradék sertéspörköltből. Ilyenkor én 1-2 gerezd fokhagymát is szoktam a pörköltbe tenni.
Egy korábbi főzés eredményeként, de az alábbi képen látható palacsinta sertéshúsból készült. Így látványra nem nagyon látható a különbség :)
 
 
Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése