Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. szeptember 3., vasárnap

Pehelykönnyű túróslepény

Van egy régi süteményes könyvem (Péter Jánosné - Süteményeskönyv 800 recept), abban találtam rá még évekkel ezelőtt erre a csodás receptre, és azóta is az egyik kedvencem. Ez a sütemény tényleg hű a nevéhez, mert mind a tésztája, mind a tölteléke pillekönnyű.
Az eredeti receptet egy ici-picit átalakítottam, mert kevesebb élesztőt teszek a tésztába, és kevesebb cukrot a töltelékbe, de így is tökéletes.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojássárgája
15 dkg vaj
30 dkg liszt
0,5 dl tej
1 teáskanál porcukor
3 dkg élesztő
Töltelékhez:
75 dkg túró
20 dkg cukor
4 tojásfehérje
1 evőkanál tejföl
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg mazsola
1 evőkanál gríz
 
 
A tojássárgáját a vajjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és a cukros tejben felfuttatott élesztőt. Rugalmas tésztát gyúrunk, és két cipóba osztjuk.
Az egyik kinyújtott tésztát alaposan kizsírozott tepsibe (35*22 cm) tesszük, rákenjük a túrós tölteléket és befedjuk a másik tésztalappal. A töltelékhez a túrót jól kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tejföllel. Hozzáadjuk a grízt, a mazsolát, a citromhéjat, és óvatosan beleforgatjuk a keményhabbá vert tojásfehérjét.
 
 
A süteményt 1 órán keresztül pihentetjük, majd néhány helyen megszurkáljuk a tésztát, hogy a sütés közben keletkezett gőz távozni tudjon, és 160 fokosra előmelegített sütőben kb. 45 - 50 perc alatt aranybarnára sütjük.
 
 
Nagyon jó étvágyat kívánok ehhez a finom sütihez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése