Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. szeptember 22., péntek

Lecsós csirke túrós csuszával

A lecsószezon vége felé közeledünk. Már előre sajnálom, hogy aztán néhány hónapig csak az illat és íz nélküli paprikákat lehet majd megvásárolni. Ezért készítsünk minél több lecsós ételeket amíg kapható a zamatos hazai paprika és paradicsom. Akinek van kamrája, az pedig készítsen jó néhány üveg lecsót, hogy télen se kelljen lemondani erről a finom ételről.
 
 
Hozzávalók:

Lecsós csirkéhez

6 alsó csirkecomb
2 fej hagyma
80 dkg paprika
40 dkg paradicsom
fűszerpaprika
zsír
liszt
Túrós csuszához
40 dkg csuszatészta
40 dkg túró
1 nagy pohár tejföl
10 dkg füstölt szalonna
 
 
A csirkecombokat besózzuk és 20-25 percig hagyjuk, hogy a só átjárja a húst. Egy mélyebb serpenyőben zsírt forrósítunk, és a lisztbe mártott combokat elősütjük.
 
 
A visszamaradt zsírban megpirítjuk a vékonyra szeletelt hagymát és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, sózzuk és fedő alatt addig pároljuk, amíg egy kicsit "összeseik". Ekkor belekerül a paradicsom, és összeforraljuk. 

 
Beletesszük az elősütött húsokat és addig főzzük, amíg kellően megpuhul az összes hozzávaló, ekkor utána ízesítünk sóval, megszórjuk fűszerpaprikával, és összeforraljuk az ételt.
 
 
Elkészítjük a túrós csuszát. A szalonnát apró kockára vágjuk és serpenyőben megpirítjuk. A ropogós szalonna kockákat kiszedjük a zsírból. A tésztát darabokra tördeljük és enyhén sós, lobogóan forró vízben kifőzzük. A leöblített, lecsepegtetett tésztát a szalonna zsírjába forgatjuk. Egy tűzállóedényt vékonyan kikenünk zsírral és beleöntjük a tészta egyharmadát, megszórjuk a túró felével, és kis halmokba közé kanalazzuk a tejfölt egy részét, és megszórjuk szalannával és kevés sóval. Még egy réteget ugyan így készítünk el. Az utolsó tésztaréteget bőven megkenjük tejföllel, és forró sütőben megsütjük.
 
 
Én valójában csak a tetejét szoktam sütő grill fokozatán megpirítani, előtte a gázrózsára tett lángterelő lapon, lassú lángon szoktam összepirítani a tésztát. Ilyenkor isteni pirosra pirul a tészta alja. Majdnem olyan lesz mint amit drága nagymamám készített a nyárikonyhában a sparhelt tetején. 
Jó étvágyat kívánok ehhez a finom ételhez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése