Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. szeptember 12., kedd

Kijevi krémes

Hétvégén többszörös családi ünnep volt, és erre az alkalomra sütöttem néhány sütit. Az egyik a Kijevi krémes volt, amelyik a krémes sütemények csúcsa. A habos-diós linzerlapok vaníliás krémmel vannak megtöltve. Legalább 1 napi pihentetés után a krémtől megpuhulnak a belső lapok, a tetején lévő tészta is puha lesz, viszont ropogós marad a hab és a dió is. Az egész sütemény légiesen könnyű.

 
Annyira finomra sikerült, hogy néhány darabot úgy kellett elmenekíteni, hogy kedves kollégáimnak is jusson néhány szelet.

 
Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg porcukor
20 dkg margarin
4 tojássárgája
1 csomag sütőpor
2-3 evőkanál tejföl
1 csipet só
Krémhez:
5 dl tej
5 evőkanál liszt
1 tojás
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
Habhoz:
4 tojásfehérje
15 dkg porcukor
2 maréknyi dió

 
A lisztet összekeverjük a porcukorral a csipetnyi sóval, és a sütőporral. Beletesszük a margarint, a tojások sárgáját és szükség szerint 2 vagy 3 kanál tejfölt. Rugalmas tésztát gyúrunk, amelyet 3 részre osztjuk.
A 4 tojásfehérjét a porcukorral, gőz fölött kemény habbá verjük.
A lapokat tepsi méretűre (kb. 25*38 cm) nyújtjuk, megkenjük a habbal, megszórjuk darabosra vágott dióval, és 170 fokos sütőben világosra sütjük a lapokat.
Amíg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet. A lisztet simára keverjük a tej felével és a tojással. A többi tejet felforraljuk, és megfőzzük benne a lisztes keveréket. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd összekeverjük a kihűtött lisztes péppel.
A lapokat megtöltjük a krémmel és másnapig pihentetjük, majd amikor jól megpuhultak a lapok, hosszúkás szeletekre vágjuk a süteményt.

 
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 



 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése