Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2022. november 24., csütörtök

Kefires (aludttejes) krumplis pogácsa

Nem tudom, hogy nálatok, hogy van ez, de nálunk mindig van valami élelmiszer, ami adott időszakban nagy "sztár", aztán egy időre vége a tündöklésnek, és ott várakozik a hűtőszekrényben, hogy valaki újból felfedezze. Most két pohár kefir várakozott már vagy egy hete, hogy valaki megegye. Még 1 hét volt hátra a szavatosságából, de nem akartam, hogy a frizsider mélyére kerülve csúfos végük legyen, inkább előkerestem az aludttejes pogácsa receptet. Aludttej nem volt itthon, de tudtam, hogy  kefirrel bátran helyettesíthetem ugyan olyan finom lesz. Hogy valóban puha legyen kevés krumplit is tettem bele. A kelesztés és a hajtogatás miatt kicsit időigényes, de megéri a ráfordított időt.


Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg főtt krumpli
1csapott evőkanál só
1 tojássárgája
1 teáskanál cukor
15 dkg zsír
1 pohár kefir
2,5 dkg élesztő
Tetejére:
1 tojás


A krumplit sós vízben megfőzzük, áttörjük és teljesen kihűtjük. A kefirt kicsit meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, elmorzsoljuk benne az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, betesszük a tojássárgáját, a felfutott élesztőt és kidolgozzuk a tésztát. Letakarjuk és meleg helyen 45 percig kelesztjük. 
Ekkor ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és rászórjuk a krumpli harmadát. 


Meghajtogatjuk - a felső harmadát középre hajtjuk, erre ráhajtjuk az alsó harmadot. A tésztasáv jobb oldalát középre fel, a bal oldalát középre alá hajtjuk. 15 perces időközönként még kétszer ugyan így járunk el. 


Az utolsó hajtogatás után kb. 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, késsel berácsozzuk, és kb. 5 cm-es pogácsákat szaggatunk belőle. A pogácsákat sütőpapírral bélelt vagy zsírral kikent tepsibe tesszük, mindegyik tetejét lekenjük tojással, és 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük. 


Néhány pogácsa tetejét megszórtam sajttal, szezámmaggal, de anélkül is remek.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése