Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2022. november 30., szerda

Kakaós (fahéjas) csavart kuglóf

Lakás felújítás kellős közepén vagyunk. Pakolás közben, a spájzban, a befőttek mögé csúszva találtam egy papírt. Kicsit gyűrött, kicsit szakadt, kicsit maszatos, de ami rajta van az már első olvasatra is egy csoda volt. A kivágott újság darabkán ennek a kuglófnak a receptje volt. Nagyon izgatta a fantáziámat ez a süti, ma délelőtt meg is sütöttem. Beváltotta a hozzáfűzött reményemet, sőt túl is szárnyalta azt. Nagyon finom lett.


Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt
3 tojássárgája
8 dkg olvasztott margarin
8 dkg porcukor
csipet só
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
Töltelékhez:
5 dkg olvasztott margarin
12 dkg kristálycukor
1 evőkanál kakaópor vagy 1 kávéskanál fahéj
Forma kikenéséhez:
olvasztott vaj
kristálycukor


A tejet meglangyosítjuk, beleteszünk 1 evőkanál porcukrot és elmorzsoljuk benne az élesztőt, és meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a maradék porcukrot, a csipet sót és a tojássárgáját, majd a felfutatott élesztőt. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, amikor már elválik az edény falától, több részletben hozzádolgozzuk az olvasztott vajat és sima, fényesre dagasztjuk. Langyos helyen, letakarva 30 percig kelesztjük.


A formát teljesen kikenjük vajjal és megszórjuk kristálycukorral. A megkelt tésztát kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a kakaóporral vagy fahéjjal  elkevert kristálycukorral. Ha maradt kevés olvasztott vaj, azt rácsorgatjuk, majd nem túl szorosan feltekerjük, és a kuglóf formába tesszük. Konyharuhával letakarjuk és további 25-30 percig kelesztjük, majd 160 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése