Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. február 19., vasárnap

Aranygaluska

Néhány éve az aranygaluska nagyon gyakran szerepelt a családi menüben. Ez az időszak akkor volt, amikor a lányom főiskolára járt, és péntekenként nem voltak órái. Imádta készíteni a különféle kelt tésztákat, különösen az aranygaluskát. Szinte minden pénteken valami finomsággal kényeztette a családot. Ennek az időszaknak azonban már vége......persze nem bánom, de nagyon jó volt ,amikor munka után a friss kelt kalács csodás illata fogadott. Mára rám maradt az aranygaluska készítés, de igyekszem ugyan olyan finomra készíteni én is. Ez a mostani legalábbis ugyan olyan finom lett, mint amit annak idején Niki készített. Ezt onnan tudom, hogy egyrészt pillanatok alatt nyoma veszett a sütinek, másrészről "kicsi" lányom megdicsérte. És kell ennél nagyobb elismerés?
 
 
Hozzávalók:
Tésztához
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 dl tej
8 dkg porcukor
8 dkg olvasztott margarin
3 tojássárgája
csipetnyi só
reszelt citrom héj
darát dió
kristálycukor 
mazsola
15 dkg olvasztott margarin
Vanília öntethez
4 dl tej
3 tojássárgája
3 evőkanál cukor
2 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
 
 
Langyos tejben elkeverünk egy kevés cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, az olvasztott margarint, a csipetnyi sót és a felfuttatott élesztőt. A tésztát alaposan kidagasztjuk és 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk és kicsi pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk ki belőle. Minden darabot belemártjuk az olvasztott margarinba, amelyet egy közepes méretű, alaposan kimargarinozott tepsibe teszünk, úgy, hogy a korongok kitöltsék a tepsi alját. Amikor teljesen kiraktuk a tepsit tésztával megszórjuk darált dióval, kristálycukorral és mazsolával. Addig folytatjuk a rétegezést, ameddig a tésztánk tart.  
 
 
Még 30 percig pihentetjük a tepsiben, majd 170 fokosra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.
Amíg sül a tésztánk elkészítjük a vanília öntetet.
A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral majd, hozzáadjuk a lisztet, azzal is jól elkeverjük, és felhígítjuk annyi tejjel, hogy bele tudjuk önteni a forrásban lévő tejbe.
Lassú tűzön összefőzzük, még forrón hozzákeverünk 1 csomag vaníliáscukrot.
 
 
Én most nem szórtam diót és cukrot a legfelső tésztarétegre, de ha oda is jut belőle egy kicsi, nagyon finoman megkaramellizálódik rajta, és úgy talán meg finomabb.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése