Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. augusztus 28., hétfő

Fűszeres sárgadinnye krémleves

A tegnapi menü része volt a hűsítő sárgadinnye krémleves. Szerencsések vagyunk, hiszen olyan helyen élünk, ahol a legzamatosabbak, leglédúsabbak a gyümölcsök. Májustól egészen október elejéig válogathatunk a gyümölcsök közül, hogy nyersen, sütiben, levesként élvezhessük az ízüket.   
A nyár talán legzamatosabb, legillatosabb gyümölcse a sárgadinnye. Rengeteg rostot, vitamint (B1, B2, C), ásványi anyagot (karotint, vas, fluort) tartalmaz, és energiatartalma is igen csekély. Így azt javaslom együnk minél többet ebből a csodás gyümölcsből, akár nyersen, akár főzve.
Most megmutatom, hogyan főztem ebből a zamatos gyümölcsből levest. Az amúgy is kellemes ízét tovább fokoztam egy kevés fűszerrel és egy gondolatnyi fehérborral.
 
 
Hozzávalók:
1 közepes sárgadinnye
2 evőkanál méz
1 citrom leve
3-4 szegfűszeg
1 darabka fahéj
késhegynyi gyömbér
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál vaníliás pudingpor
2 dl tejszín
0,5 dl édes fehérbor 
A dinnye húsát kockára vágjuk, és kb 1,5 l vízben feltesszük főni. Teatojásba tesszük a szegfűszeget, a fahéjat, és belefőzzük a levesbe. Ízesítjük gyömbérrel, és citromlével. Amikor puha a dinnye, összeturmixoljuk. A pudingport elkeverjük, a borral és besűrítjük vele a levest. Egyet forralunk rajta, majd elzárjuk. Ekkor hozzákeverjük a tejszínt, a vaníliás cukrot és a mézet.
Megkóstoljuk, és ha szükségesnek érezzük utána ízesítünk (fahéj, citrom, méz).
Jól lehűtjük, és apróra vágott dinnye golyókkal, vagy kockákkal tálaljuk.
 
 
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése