Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. augusztus 15., kedd

Házi készítésű ételízesítő

Szent igaz, hogy az ételízesítő porok nagyon finom ízt adnak az ételeknek, azonban mérhetetlenül sok sót tartalmaznak. Kell egy kis idő, hogy az ember "leszokjon" róla. A házi vegeta hásználatával előjön az ételek valódi íze, hiszen ebben nincs ízfokozó, és a són kívül nem tartalmaz semmi tartósító szert. És ami még nem utolsó szempont, hogy kb. 1 kg  zakcskós ételízesítő árából tetemes mennyiségű ételízesítőnk lesz. Nekem 14 kis befőttes üvegnyi tett belőle.
Nem kell megrémülni, egyáltalán nem nehézkes az elkészítése, nagyon gyorsan el készül. Tisztítással, aprítással, sózással, és üvegbe töltéssel együtt, bő másfél - két óra alatt elkészültem vele. 

 
Régebben csak a sózott, darált piros paprikát készítettem, de néhány éve az ételízesítő is elmaradhatatlan a kamra polcáról.

 
Hozzávalók:
A hozzávalók súlya tisztítva értendő!
1 kg sárgarépa
1 kg petrezselyem gyökér
1 kg paprika (sárga, piros, zöld vegyesen)
40 dkg zeller
20 dkg karfiol
20 dkg karalábé
20 dkg paradicsom
20 dkg vöröshagyma
2 fej fokhagyma
1-1 csokor zellerzöldje, petrzselyemzöldje, lestyán
50 dkg durvaszemű tengeri só

 
A zöldségeket megtisztítjuk, ledaráljuk vagy aprítógéppel apróra daraboljuk. Alaposan összekeverjük és rászórjuk a sót. Amikor a keverék már egy kevés levet vert a sótól, üvegekbe töltjük az ételízesítőt. Az üvegekbe alaposan bele kell nyomkodni az ételízesítőt, hogy ne legye levegős.

 
Most kaptam egy tanácsot, hogy felbontás után 1 teáskanál olajat kell az ételízesítő tetejére önteni, így nem barnul meg.
 

1 megjegyzés: