Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. augusztus 17., csütörtök

Csalamádé

Imádom a csalamádét. Nem csak az íze miatt, hanem a látvány miatt is. Gyönyörű szín és íz kavalkád. Minél több fajta zöldséget használunk annál színesebb lesz a végeredmény. A zöldségek aránya  tetszőlegesen variálható. Abból a zöldségből teszünk bele a legtöbbet, amit a legjobban szeretünk.
Egy hónap várakozás után már fogyaszthatjuk is, de a jövő évi csalamádéig is eláll a hűvös kamrában.


Hozzávalók:
7 kg tisztított zöldség
(piros-, zöld-, fehérpaprika, zöldparadicsom, uborka, sárgarépa, hagyma, káposzta)
6 dl 10%-os ecet
40 dkg cukor
10 dkg só
1 teáskanál szalicil
1 teáskanál borkénpor
szemes bors, mustármag, babérlevél

 
A zöldségeket vékony szeletekre vágjuk, vagy gyaluljuk. Jól átforgatjuk,  hogy a különböző zöldségek összekeveredjenek. Rászórjuk a cukrot, a sót, ráöntjük az ecetet, majd utoljára a borkénport és a szalicilt, majd alaposan összekeverjük.
Másnapig "pihentetjük" a csalamádét (ha lehetőségünk van rá, néhányszor keverjük össze), majd üvegekbe töltjük.   
Alaposan megnyomkodjuk az üvegek tartalmát, hogy jó tömör legyen, és ne legyen közötte levegő. Az savanyúság tetejére teszünk néhány szem borsot, mustármagot és 1-1 babérlevelet és egy csipetnyi szalicilt. Mivel elég sok levet vernek a zöldségek,a maradék levet rá kell önteni a csalamádé tetejére.


A megtöltött üvegeket lezárjuk, és véglegyes helyükre tesszük a kamrában.


Az általam készített vágott savanyúság arányai a következők voltak: 1 kg fehér paprika, 50  dkg piros és zöld kápia vagy pritamin paprika, 1 kg uborka, 50 dkg zöldparadicsom,  25 dkg sárgarépa,50 dkg hagyma, 3,25 kg káposzta. Ez a mennyiség 9 db, 7 dl-es üveg csalamádé készítéséhez elegendő.
Jó savanyúság készítést kívánok!

8 megjegyzés:

  1. Szia, ne haragudj, lehet,hogy butának tünik a kérdésem, de a borkén, az a borkösav, vagy egy teljesen más dologról van szó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia ez nem buta kérdés :). A borkén és a borkősav két különböző dolog. A borkősavat szörpökhoz szoktam használni. A borkén nem engedi, hogy megbarnuljon a savanyúság, vagy akár az őszibarack, körte ...befőt. A borként borászok is használják. De csak nagyon kicsi mennyiségben kell használni. Közértben, áruház láncokban kapható mind a két termék. :)

      Törlés
  2. Szalicil helyett mehet bele más? Köszönöm

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jónak tünik a recept nem sok az ecet? Köszönöm. Jövő héten megcsinálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a recept. 7 kg zöldséghez nem sok a 6 dl 10%-os ecet. Víz nem kell rá, csak a cukor, a só és az ecet. Ezekből illetve a zöldségekből kioldódó léből lesz a savanyúság leve. Sok sikert kívánok az elkészítéshez.

      Törlés
  4. Kérlek mielöbb válaszolj köszönöm

    VálaszTörlés