Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. február 1., csütörtök

Tejszínes gyümölcsös rizs

Gondolom mindenkinél örökös kérdés, mit főzzek vacsorára. Ez nálunk is így volt ma is. Egy biztos volt, hogy babgulyást fogok készíteni, de hogy a második fogás mi legyen arról fogalmam sem volt. Valami olyasmi kellett, amit gyorsan el tudok készíteni és az egész család szereti. Nyáron készítettem utoljára gyümölcsös rizst, és most ez bizonyult a legjobb ötletnek. Bőven volt itthon déligyümölcs, így kézenfekvő volt, hogy "trópusi" gyümölcsös rizs fog készülni belőle.
 
 
Igazából ez nem is recept, csak ötlet, hiszen tejberizst mindenki tud készíteni, és saját ízlése szerint variáhatja pudinggal, gyümölccsel, tejszínhabbal.
Ez a desszert arra is bizonyíték, hogy kevés pénzből, kevés munkával és gyorsan is  lehet mesés finomságot készíteni. 
 
 
Hozzávalók:
1 l  tej
25 dkg kerekszemű rizs
2 +1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj
csipet só
1 csapott evőkanál tejszínízű pudingpor
2 dl tejszín
1 csomag habfixáló
vegyes gyümölcs


 
A rizst megmossuk és lecsepegtetjük. A tejet ízesítjük a vaníliás cukorral,  2 evőkanál cukorral, csipet sóval, beletesszük a vajat, majd a megmosott rizst, és takaréklángon puhára főzzük. Amikor már majdnem készen van, hozzákeverjük a pudingport, alaposan elkeverjük és összeforralju, majd teljesen kihűtjük.
A tejszínt ízesítjük 1 evőkanál cukorral, és a habfixálóval habbá verjük.
Egy szép üvegtál aljába teszünk a kihűlt tejberizsből, bőven megszórjuk apróra vágott gyümölcsökkel, és befedjük tejszínhabbal. A rétegezést addig folytatjuk amíg a hozzávalók tartanak, olyan módon, hogy a tetejére hab kerüljön, amit bőven meghintünk gyümölcsökkel.


Ha főzés közben túl sűrű a tejberizs, akkor önsünk hozzá annyi tejet, hogy kellően szaftos legyen, és alapossan forraljuk össze.


A piros bogyósgyümölcsös rizst ábrázolós képek még tavaly nyáron készültek, de már alig várom, hogy ismét ilyet készíthessek. Persze nagyon finom befőttel is, és a most készített trópusi gyümölcsös is, de nekem a friss, kertből szedett gyümölcsökkel az igazi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése