Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2018. február 18., vasárnap

Zöldséges pulykamell

Tegnapról maradt egy kisebb darab pulykamell.  A többit még tegnap fokhagymás tejbe áztattam és úgy rántottam ki, de azt csak frissen szeretjük, ezért a másik darabból ma kell valamit készítenem. Igazából semmi nem jutott eszembe, ezért rögtönöztem egy kicsit. Volt itthon egy csomó mirelit zöldség (brokkoli, zöldbab, karfiol, kelbimbó, csemegekukorica), azok felhasználásával készítettem egy gyors ebédet. Attól függetlenül, hogy csak úgy "ahogy esik, úgy puffan" módra készítettem, nagyon jól sikerült. Máskor is elfogom készíteni, mert mindenkinek nagyon ízlett alul az omlós hús, a tetején a sok zöldség, amelyet bevon a selymes mártás, a tetején pedig a pirított sajt.
 
 
Hozzávalók:
5-6 kisebb szelet pulykamell (kb. 40 dkg)
fehérbors
10 dkg vaj
3 csapott evőkanál liszt
50 dkg mirelit vegyes zöldség
5 dkg sonka
1 dl tejszín
3 dl tej
1 tojássárgája
10 dkg reszelt sajt
szerecsendió
 
 
A húst enyhén kiklopfoljuk, sózzuk és borsozzuk. Legalább félórára hűtőszekrénybe tesszük, hogy átjárják a fűszerek.
A zöldségeket enyhén sós vízben roppanósra főzzük, vagy pároló edényben megpároljuk.
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, és a hús mindkét oldalát fehéredésig sütjük. Egy tepsibe tesszük az elősütött húsokat. A serpenyőben marad forró vajra öntjük a tejszínt és ezt a vajas-tejszínes szaftot a húsokra öntjük.
 
 
Kevés  vajban átpirítjuk a sonkát. A többi vajon megpirítjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, és sűrűre főzzük, hozzáütjük a tojássárgáját és simára keverjük. Ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval, majd hozzákeverjük az pirított sonkát.
 A hússzeleteket befedjük a párolt zöldségekkel. Az egészre ráöntjük a besamelmártást, amelynek a tetejére szórjuk a sajtot.
160 fokos sütőben, 20 percig lefedve sütjük, majd levesszük róla a fóliát és megpirítjuk a tetejét.
 
 
Kb.15 percig pihentetjük, és felszeleteljük a húst és párolt rizzsel tálaljuk.
 
 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése