Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. július 23., vasárnap

Almás pite

A klasszikus házi sütemények egyike, amelynek minden évszakban szezonja van. Nyáron a sok nyári alma miatt, ősszel a különböző alma fajták szürete miatt, a télhez hozzátartozik a fűszeres, fahéjas alma illata, tavasszal, pedig azért, hogy a kamrában, pincében megmaradt alma ne kerüljön kidobásra. 
 
 
Mindenkinek meg van a saját speciális almás pitéje. Én is kipróbáltam már rengeteg receptet, és sok finom volt közöttük, de csak a közelmúltban  találtam rá arra az almás pite receptre, amelynek az ízét évek óta kerestem. A tésztája omlós, a tölteléke savanykás, fahéjas. Nem áztatja el a tésztát, de napokig puha, szaftos marad.
 




Hozzávalók:
Tésztához
50 dkg liszt
14 dkg porcukor
1 csomag sütőpor
csipetnyi só
15 dkg zsír
2 egész tojás
2-3 evőkanál tejföl
Töltelékhez
2 kg alma (kb. 1,30 kg reszelt alma)
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
2 mokkáskanál fahéj
1 evőkanál gríz
2 evőkanál zsemlemorzsa
Tetejére
1 tojás
 
 
A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sóval, a sütőporral, majd elmorzsoljuk a zsírral. Amikor már jó morzsalékos, simára gyúrjuk a tojással és a tejföllel. A tésztát fóliába csomagoljuk és egy órára  a hűtőszekrénybe tesszük.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, megszórjuk 2 evőkanál cukorral, és néhány perc várakozás után kicsavarjuk. Ezután hozzáadjuk a megmaradt cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a citromhéjat és a grízt.
A tésztát két részre osztjuk. Az egyiket adagot akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy 22x33 cm-es tepsit, amelyet alaposan kikenünk zsírral és kiszórunk liszttel. A tészta lapot megszórjuk a zsemlemorzsával, rátesszük az alma tölteléket, kinyújtjuk a másik tésztát is, és beborítjuk vele a tölteléket.
A tészta tetejét lekenjük a felvert tojással, éles késsel, rács alakban, éppen csak megkarcoljuk a tészta tetejét, majd egy villával, megszurkáljuk.
 
 
180 fokosra előmelegített sütőben kb.30 perc alatt pirosra sütjük.
Jó sütést és jó étvágyat kívánok ehhez a finom süteményhez!
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése