Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. július 11., kedd

Csemege uborka

Az uborka eltevés nálunk egész nyáron át tartó projekt. Júliusban elkezdődik és augusztus végig tart. Na, nem azért, mert hatalmas uborka földjeink vannak, éppen ellenkezőleg. Néhány tő uborka van a kertben, amit annyi uborkát terem, hogy 2-3 nap alatt gyűlik össze egy adagnyi. A leszüretelt uborkák hűtőszekrényben várják, hogy kellő mennyiség összegyűljön.  De megéri a gyűjtögetést, mert nagyon finom, ropogós savanyúságot ehetünk egész évben. Készíthetjük egészen apró, vagy közepes uborkákból. A nagyobbakat inkább hagyjuk meg salátának, kovászos, vagy sós uborkának.
Sokféle receptet kipróbáltam már, de nekem ez vált be a legjobban.
 
 
Hozzávalók:
2,5 kg apró uborka
1,5 l víz
0,5 l 10%-os ecet
27 dkg cukor
7 dkg só
1/3 kávéskanál borkénpor
1 kávéskanál szalicil
néhány szál kapor
2 db ujjnyi vastag torma
1 mokkáskanál egész feketebors
1 mokkáskanál koriandermag
1 mokkáskanál mustármag
5-6 babérlevél
 
 
Az uborkát alaposan megmossuk. Az üvegek aljába teszünk 1-1 kis szál kaprot. Az uborkákat állítva az üvegekbe rakjuk. Közé teszünk 1-2 vékony szálra vágott tormát.
A vizet a cukorral és a sóval összeforraljuk, majd hozzáöntjük az ecetet, és egyet forralunk rajta. Még forrón az uborkákra öntjük. Ha félig kihűlt a lé, visszaöntjük az uborkáról a fazékba,  és újból felforraljuk. Amikor elzártuk alatta a lángot, hozzákeverjük a borkénport és a szalicilt.
Az uborkák tetejére teszünk 1 babérlevelet, 1-1 kicsit a borsból, a koliandermagból, és a  mustármagból, majd visszaöntjük az uborkára az újból felforralt savanyúság levet.
A lezárt üvegeket száraz dunsztban hűtjük ki.
 
 
A megadott mennyiségből 1 ötliteres üvegnyi, vagy 5-6 db 7,5 dl-es üveg savanyúság készíthető

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése