Az uborka eltevés nálunk egész nyáron át tartó projekt. Júliusban elkezdődik és augusztus végig tart. Na, nem azért, mert hatalmas uborka földjeink vannak, éppen ellenkezőleg. Néhány tő uborka van a kertben, amit annyi uborkát terem, hogy 2-3 nap alatt gyűlik össze egy adagnyi. A leszüretelt uborkák hűtőszekrényben várják, hogy kellő mennyiség összegyűljön. De megéri a gyűjtögetést, mert nagyon finom, ropogós savanyúságot ehetünk egész évben. Készíthetjük egészen apró, vagy közepes uborkákból. A nagyobbakat inkább hagyjuk meg salátának, kovászos, vagy sós uborkának.
Sokféle receptet kipróbáltam már, de nekem ez vált be a legjobban.
Hozzávalók:
2,5 kg apró uborka
1,5 l víz
0,5 l 10%-os ecet
27 dkg cukor
7 dkg só
1/3 kávéskanál borkénpor
1 kávéskanál szalicil
néhány szál kapor
2 db ujjnyi vastag torma
1 mokkáskanál egész feketebors
1 mokkáskanál koriandermag
1 mokkáskanál mustármag
5-6 babérlevél
Az uborkát alaposan megmossuk. Az üvegek aljába teszünk 1-1 kis szál kaprot. Az uborkákat állítva az üvegekbe rakjuk. Közé teszünk 1-2 vékony szálra vágott tormát.
A vizet a cukorral és a sóval összeforraljuk, majd hozzáöntjük az ecetet, és egyet forralunk rajta. Még forrón az uborkákra öntjük. Ha félig kihűlt a lé, visszaöntjük az uborkáról a fazékba, és újból felforraljuk. Amikor elzártuk alatta a lángot, hozzákeverjük a borkénport és a szalicilt.
Az uborkák tetejére teszünk 1 babérlevelet, 1-1 kicsit a borsból, a koliandermagból, és a mustármagból, majd visszaöntjük az uborkára az újból felforralt savanyúság levet.
A lezárt üvegeket száraz dunsztban hűtjük ki.
A megadott mennyiségből 1 ötliteres üvegnyi, vagy 5-6 db 7,5 dl-es üveg savanyúság készíthető
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése