Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. július 28., péntek

Rakott cukkini

Ismét egy cukkinis étel, hiszen, a zsenge cukkiniból rengeteg finomság készíthető, az egyik kedvencem a rakott cukkini.
Télen sem kell nélkülöznünk ezt a csodás zöldséget, hiszen a zöldséges üzletekben, vagy a hipermarketek zöldséges pultjában egész évben kapható. De én már alig vártam, hogy a kertből behozhassam az első karcsú cukkinit, mert a hazai termés az mégis csak más.

Hozzávalók:
2 közepes, zsenge cukkini
50 dkg darált hús
15 dkg rizs
zsír vagy étolaj
1 hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
fűszerpaprika
1 kis szem paradicsom
1 kisebb paprika
bors
2 kicsi pohár tejföl
A rizst megmossuk és alaposan lecsepegtetjük. kb. 2 evőkanál olajat forrósítunk és megfuttatjuk rajta a megmosott rizst, majd dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük, ízesítjük sóval és takaréklángon, fedő alatt puhára főzzük.
A darált húsból pörköltet készítünk. A hagymát apró kockára vágjuk és 1 evőkanál zsíron vagy 2 evőkanál étolajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, megszórjuk fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk, beletesszük az apró kockára vágott paradicsomot, a paprikát, legvégül pedig a darált húst. Takarék lángon puhára főzzük a húst. Ha szükséges főzés közben egy pici vizet öntünk alá. Amikor készen van a pörkölt, leszűrjük a szaftot, amelyhez hozzákeverjük a tejfölt. A rizst és a pörköltet szintén összekeverjük.
Egy tűzálló tálat kikenünk kevés olajjal a kb. 4 mm vastagra vágott cukkini karikákkal kirakjuk az edény alját. Ráhalmozzuk a rizses pörkölt felét, egyenletesen elsimítjuk a cukkini karikákon, majd meglocsoljuk a szaftos tejföllel. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók tartanak. Arra ügyeljünk, hogy a felső réteg cukkini legyen, amelyre rákenjük a maradék szaftos tejfölt.
A rakottast alufóliával letakarjuk, és 160 fokos sütőben kb. 40-45 percig sütjük. Az utolsó 5-10 percben levesszük róla a fóliát és rápirítunk a tejfölre.
Ha nem keverjük össze a húst a rizzsel, akkor szeleteléskor szépen látható, ahogy színben elütnek az egyes rétegek. Egyébként ugyan úgy kell ebben az esetben is készíteni, csak a cukkinire kerül a rizs, arra a pörkölt, majd a szaftos tejföl.
Télen amikor nem dúskálunk a paprikában és paradicsomban, ha csak nyáron nem voltunk előrelátóak és fagyasztottunk le néhány darabot, akkor sóban eltett darált paprikával is ízesíthetjük a pörköltünket. Ebben az esetben azonban vigyázzunk a sózással!
Én a rakott zöldbabot, karfiolt és kelkáposztát is ugyanígy készítem, de ezeket a zöldségeket egy kicsit enyhén sós vízben elfőzöm.


Nagyon jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése