Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2022. október 13., csütörtök

Mákos - meggyes pite

Szombaton délelőtt hívott a lányom, hogy ők mennének vásárolni, de gyerekek nélkül. Ezt teljesen érthető, mert három kicsi gyerekkel egy nagybevásárlás nem túlságosan szórakoztató. Tisztában vannak vele, hogy imádom, ha nálunk vannak az unokák, és soha nem mondok nemet egy unokás napra, de azt is tudták, hogy már készülök a másnapi  családos vasárnapra, és egy kis kertrendezést is tervezetm, így a három lurkó közül csak Zalán jött, aki itt is maradt egész hétvégén. Ő már nagyfiú - hamarosan 6 éves lesz -  szívesen segít a konyhában. És annyira ügyes, hogy a  feladatokba be is lehet vonni. Valódi "örömsütés" volt vele. Nagyon büszke volt magára, és természetesen én is.  A sütit nem kóstolta meg, mert nem szereti a mákot ..... szerintem sajnálhatja.


Iker testvére, Zétény a vasárnapi ebédnél jó ízűen elkezdte falni a sütit, megdicsért minket, hogy milyen finomat sütöttünk. Már majdnem megette az egész szeletet, amikor Zalán kétségbe esve megszólalt: Zéti, MI nem szeretjük a mákot! Erre Zéti ránéz, leteszi a sütit, és annyit mond: Tényleg, akkor azért nem ízlett annyira. Ez az iker lét! Imádom Őket. Most már csak azt kell kideríteni, hogy akkor jó volt vagy nem? Elhihetitek, nagyon jó volt,  mert az  utolsó  morzsáig elfogyott.


Hozzávalók:
Tésztához:
35 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojássárgája 
2 evőkanál tejföl
csipet só
Mák töltelékhez:
20 dkg darált mák
15 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
2 dl forró tej
5 evőkanál gríz
4 evőkanál meggylekvár
2 tojásfehérje
Meggy töltelékhez:
1 üveg befőtt
4 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás pudingpor
A sütemény összeállításához:
3-4 kanál meggylekvár


A liszthez hozzákeverjük a porcukrot, a csipet sót és a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Beletesszük a tojássárgáját és a tejfölt. Rugalmas tésztát készítünk, és két részre osztjuk. Amíg a töltelékeket elkészítjük, a tésztát hűtőszekrénybe pihentetjük.
A máktöltelékhez összekeverjük a mákot a porcukorral és a citromhéjjal, majd leöntjük a forró tejjel. Alaposan összekeverjük, és beleöntjük a grízt, és teljesen kihűtjük. Amikor meghűlt beletesszük a lekvárt és a habbá vert tojásfehérjét.
A meggyes krémhez összeturmixoljuk a meggyet a levével. Összekeverjük a cukrot a pudingporral, és megfőzzük a meggyes keverékkel.
Egy 22-33 cm-es tepsit kikenünk zsírral, és beletesszük az egyik kinyújtott tészta lapot, megkenjük lekvárral, rákenjük a mákos habot, annak tetejére pedig a meggyes réteget, majd az egészet befedjük a második tészta lappal. A tésztát jó mélyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz ki tudjon jönni, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük a süteményt.
Csak akkor szeleteljük, ha már teljesen kihűlt, különben megfolyik a töltelék.

Mivel először készítettem ezt a sütit, küllemre nem teljesen úgy sikerült, ahogy akartam, de ez, az élvezeti értékéből semmit nem vont le.
A mákos töltelék, hígnak tűnik, de ahogy hűl, és amikor bele kerül a tojáshab, megfelelő lesz az állaga. A meggyes réteget én elég sűrűre főztem, és így nehéz volt rákenni a mákos rétegre - ez a fényképen is látszik. Emiatt nem tudtam egyenletes elkenni.  Legközelebb vagy hígabbra főzöm, vagy az a réteg kerül alulra.
Remélem ettől függetlenül sokan elkészítitek, mert tényleg jó sütemény.

Jó étvágyat kívánok hozzá!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése