Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2022. október 17., hétfő

Vasutas szelet

Ez egy elronthatatlan sütemény. Az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Könnyű kevert tészta, édes hab és savanykás lekvár. Már akkor összefut a nyál a számban, ha csak rágondolok. A Vasutas szelet receptjét réges-régen kaptam egy munkatársamtól. Amikor mondta, hogy milyen süti ez, azt hittem a  Néger szeletről beszél, mert így hallomásra nagyon hasonlít rá. És nem csak hallomásra, de kinézetre is sok a hasonlóság. Azonban mégsem ugyan olyan, hiszen ennek tarka a tésztája, lekvár van a hab alatt - hogy csak a leginkább szembetűnő különbségeket említsem. Erre szoktam mondani, hogy ugyan olyan, csak mégis egészen más. Az viszont egyforma bennük, hogy mind a kettő isteni finom. Szerintem mind a kettőt próbáljátok ki, és döntsétek el, hogy Nektek melyik ízlik jobban.


Hozzávalók:
Tésztához:
10 dkg vaj
4 tojássárgája
20 dkg cukor
2 dl tej
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál holland kakaópor
csipet só
Habhoz:
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 evőkanál citromlé
Összeállításhoz:
6-7 evőkanál sárgabaracklekvár


A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lágy vajat. Ezzel tovább keverjük. ezután beleöntjük a tejet, a sütőporral és a sóval elkevert lisztet. A tésztát két részre osztjuk és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport. Egy 22x33 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és  felváltva belekanalazzuk a sárga és a kakaós tésztát.
170 fokra előmelegítjük a sütőt és megsütjük benne a piskótát.


A tojásfehérjéből, a porcukorból és a citromlevéből gőz fölött habot verünk. A tésztát megkenjük lekvárral és rákenjük a tojáshabot. A sütési hőmérsékletet 100-120 fokra mérsékeljük, és 5-10 percig szárítjuk a sütemény tetején a habot.
Ha teljesen kihűlt, tetszőleges formára felszeleteljük.


Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése