Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. március 22., szerda

Debreceni tokány

A debreceni tokány eredeti receptjét Bangó Margit szakácskönyvében olvastam, Unokáim kedvence aprópecsenye néven. De akkor még nem volt unokám, ezért ki kellett valami más nevet találni. Most már van, sőt vannak unokáim, de még az aprópecsenye még kicsit nagy falat lenne, a két kicsi drágának. A család nagyobb tagjai viszont előszeretettel fogyasztják. A kolbász és a füstölt szalonna nagyon finom ízt ad neki. Jó sűrű a szaftja, amit a zöldborsó még tovább dúsít. Nem egy diétás étel, de a magyaros ízek kedvelőinek nagyon fog ízleni.
 

Hozzávalók: 
60 dkg sertéscomb
1 pár debreceni kolbász
10 dkg füstölt szalonna
1 kanálnyi sertészsír
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg zöldborsó
bors 


A húst kisujjnyi vastag csíkokra vágjuk. A szalonnát kockára vágjuk, és kevés zsíron kisütjük. A kisült szalonna kockákat kiszedjük belőle, a visszamaradt zsírban megpirítjuk az apró kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a húst, a zúzott fokhagymát, a sót, a borost, a pirított szalonna kockákat és összepirítjuk, majd felöntjük 1 dl vízzel, és fedő alatt puhára pároljuk, amikor már puha a hús hozzáadjuk a karikára vágott debreceni kolbászt, az előfőzött, vagy konzerv zöldborsót és még legalább 15 percig főzzük.
Kockára vagy hasábokra vágott sültburgonyával tálaljuk.
A krumplival össze is keverhetjük, de az eléggé felszívja a szaftot.
 
 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése