Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. március 18., szombat

Krumplis pogácsa

Apukám névnapjára sütöttem a mai krumplis pogácsát. Nem csak papa, hanem az egész család nagyon szereti ezt a pogácsát.
Egy régi szakácskönyvben akadtam erre a receptre, és ha krumplis pogácsát sütök, akkor évek óta ezt a receptet készítem. Soha nem lehet belőle eleget sütni annyira finom. Másnap is nagyon finom puha, és az elkészítése sem bonyolult.
 
 
Hozzávalók:
45 dkg liszt
15 dkg zsír
3 közepes krumpli (35-40 dkg)
1 dl tej
1 evőkanál tejföl
2,5 dkg élesztő
1 csapott mokkáskanál cukor
1 tojássárgája
2 teáskanál só
 a tetejére: 1 tojás, 1 evőkanál tej
 
 
A krumplit enyhén sós vízben megfőzzük, krumplinyomón áttörjük és teljesen kihűtjük.
A langyos tejben elkeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Amikor megkelt az élesztő, hozzáöntjük a liszthez, és a zsírral, a krumplival és a sóval összegyúrjuk a tésztát.
Meleg helyen 1 órán keresztül kelesztjük a pogácsa tésztát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, hosszában félbehajtjuk, majd  mindkét oldalról felhajtjuk középre, egymásra.
10 perc pihentetés után kb. 2 cm vastagra nyújtjuk.
 
 
A tészta tetejét éles késsel berácsozzuk, és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és tojással lekenjük a pogácsák tetejét. A tepsiben még 10-15 percig pihentetjük, majd 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük.
 
 
 
 
 Jó sütést és nagyon jó étvágyat kívnok hozzá!

2 megjegyzés:

  1. Ennék már egy kis sós pogácsát, a krumplison látszik, milyen pihe-puha lehet és nagy előnye, hogy másnapra is megtartja az állagát. Köszi, Gizus!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen Vicuska! Valóban nagyon finom és puha, majd írd meg, hogy hogyan sikerült :)

      Törlés