Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. március 3., péntek

Rakott palacsinta (palacsinta torta)

A rakott palacsinta az egyik olyan desszert, amelynek nincs is igazán konkrét receptje, hiszen a töltelékeket tetszés szerint változtathatjuk. A töltelék lehet dió, mák, lekvár, túró, kakaó, alma. És ezeket tetszés szerint variálhatjuk.
Mostani palacsinta tortám dió, lekvár, túró és kakaó töltelékkel készült.
Családunk palacsinta sütés tekintetében két pártra szakad, egyik fele a teflon serpenyőben készült kicsit vastagabb palacsintát, másik fele a hagyományos, régi palacsinta sütőben készült palacsintára esküszik. Hihetetlen, hogy ugyanabból a  tésztából mennyire más ízű palacsinta készül, attól függően, hogy milyen palacsinta sütőben sütjük. Én inkább a teflonos változatot készítem, a hagyományos sütőben sült palacsinta drága Anyukám specialitása. Hihetetlen milyen vékony palacsintákat tud sütni. Az enyém sem rossz, de Mama palacsintája az igazi.
Ehhez a palacsinta tortához a kicsit vastagabb palacsinták kellenek.
 
 
Hozzávalók:
Palacsinta
30 dkg liszt
1 evőkanál cukor 
csipetnyi só
3 tojás
1 evőkanál étolaj
kb. 2 dl tej
kb. 2 dl szódavíz
Töltelékek
Diós: 10 dkg darátl dió, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál tej, 1 evőkanál rum
Kakaós: 2 evőkanál holland kakópor, 3 evőkanál porcukor
Túrós: 25 dkg túró, 1 egész tojás, 2 evőkanál kristálycukor
Lekvár: 6 evőkanál baracklekvár
2 dkg vaj
Csokiöntet
2 evőkanál hollandkakaópor
3 evőkanál porcukor 
2 evőkanál tej
3 dkg vaj
Vanília öntet
2 tojássárgája
2 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál liszt
4 dl tej
 
 

A tészából vastagabb palacsintákat sütünk. A tortához 15 db palacsintára lesz szükségünk, a többi a család szabad prédája lehet ☺.
A töltelékeket 3 részre osztjuk.
Egy 22 cm-es tortaformát alaposan kikenünk vajjal, és kibéleljük 2 db palacsintával, és megkenjük a diós töltelék 1/3 részével. Beborítjuk egy palacsintával, amelyet megkenünk lekvárral, erre ismét egy palacsintát teszünk, amelyre rákenjük a túrós töltelék első harmadát, majd ismét palacsinta következik, amelyet megszórunk kakaóval. Ezután ismét palacsinta következik, és az előbbiek szerint folytatjuk a palacsinták rétegezését.
A harmadik kakaós rétegre kerül az utolsó palacsinta, amelynek a tetejére morzsoljuk a vajat. 
Az egészet 160 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt összesütjük.
A csoki öntethez összekeverjük a kakaóport, a cukort és a tejet, majd lassú tűzön összeforraljuk, majd hozzáadjuk a vajat és elkeverjük benne.
A torta tetejére csorgatjuk.
Vanília öntettel táláljuk, amelyhez a  tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral majd hozzáadjuk a lisztet, azzal is jól elkeverjük, és felhígítjuk annyi tejjel, hogy bele tudjuk önteni a forrásban lévő tejbe és lassú tűzön összefőzzük.
 
 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése