Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. március 25., szombat

Vargabéles


A vargabéles az egyik kedvenc tésztám, vagy sütim.... Nem is nagyon tudom eldönteni, hogy ez a túrós finomság melyik kategóriába tartozik. Talán tészta, mert ugye tele van cérnametélttel, vagy inkább süti, mert ropogós réteslap borítja a tölteléket. Valójában teljesen mindegy, a lényeg, hogy nagyon finom. A töltelékben a cérnametélt a túrótóval és a tejföllel olyan, mintha finom krém lenne, nem azt az érzetet kelti, hogy tésztát eszünk, inkább valami krémes finomságra emlékeztet. A mazsola, a vanília, és citromhéj pedig csodás ízgazdagságot ad ennek a nyalánkságnak. A tetején lévő réteslap roppanóssága és a töltelék lágysága pedig kellemes kontrasztot alkotva, teszi csodássá ezt a se nem sütit, se nem tésztát, amit nevezzünk inkább a nevén: bélest. 



Hozzávalók:
6 réteslap
20 dkg cérnametélt
50 dkg túró
5 tojás
5 + 5 dkg vaj
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor 
5 evőkanál tejföl
10 dkg mazsola
kevés reszelt citromhéj 
 
 
A cérnametéltet enyhén sós vízben kifőzzük, hideg vízzel leöblítjük és alaposan lecsepegtetjük.
Egy tepsit vékonyan kikenünk vajjal és beletesszük az első réteslapot, amelyet vékonyan megkenünk olvasztott vajjal, erre kerül a második réteslap, erre ismét egy kevés olvasztott vaj, majd harmadik tészta réteg. Ezt már nem kell megkenni vajjal, mert erre tesszük a tölteléket, amelyhez a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Amikor már szinte kifehéredett a tojásos massza, hozzáadjuk a lágy vajat és a tejfölt, és ezekkel is összekeverjük. Beletesszük a túrót, a citromhéjat, a mazsolát és összedolgozzuk. Amikor szép egynemű a masszánk beletesszük a kifőzött cérnametéltet, majd legvégül hozzáforgatjuk a tojások habbá vert fehérjét.
A túrós tölteléket befedjük a maradék három réteslappal, azzal a különbséggel, hogy most a legfelső réteslapot is megkenjük egy kevés olavasztott vajjal.


170 fokosra előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük a tésztánkat.
Amikor langyosra hűlt, kockára vágjuk porcukorral és lekvárral tálaljuk. 


Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése