Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. március 26., vasárnap

Esztergomi linzer

Ma reggel, a vasárnapi ebéd főzése előtt megsütöttem egyik régi kedvencemet, az Esztergomi linzert. A recept a Váncza süteményes könyvből származik, és mint a legtöbb régi, házi süti recept, nem időigényes az elkészítése, és csupa egyszerű alapanyag szükséges hozzá.


Szeretem ezeket az egyszerű süteményeket, arról nem is beszélve, hogy a lekváros sütik a gyengéim, és ha dió is párosul a lekvárhoz, akkor aztán végképp nem tudok ellenállni a csábításnak. Így vagyok ezzel az omlós rácsos linzerrel is, a kakaós tésztát vastagon befedi a szilvalekvár és rácsok köze pedig tele van ropogós dió darabokkal.


Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
20 dkg porcukor
2 evőkanál kakaópor
1/2 mokkáskanál fahéj
25 dkg margarin
2-3 evőkanál tejföl
1 egész tojás
csipetnyi só
3-4 evőkanál szilvalekvár
egy maréknyi dió


A lisztet összekeverjük a sütőporral, a csipetnyi sóval és elmorzsoljuk benne a margarint, majd hozzáadjuk a porcukrot, a kakaóport, a fahéjt, a tejfölt, a tojást és rugalmas tésztává gyúrjuk. A tészta 2/3 részét alaposan kizsírozott 35x25 cm-es tepsibe tesszük. Vastagon megkenjük szilvalekvárral és a maradék tésztából párhuzamosan berácsozzuk. A diót durvára vágjuk és a rácsok közeibe szórjuk.


160 fokosra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.


Jó sütést kívánok Nektek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése