Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. március 10., péntek

Lekváros bukta

Gyerekkorom kedves emléke, amikor nagymamám buktát sütött. Nem voltak túl nagyok, viszont olyan puha volt a tésztája, hogy olyat azóta sem ettem. Arra emlékszem, hogy Mama nem mérte a hozzávalókat, csak úgy körülbelülre készítette, mégis annyira tökéletes volt. És a lekvár, ami benne volt... az a bolti gyümölcs lekvár, amit fadobozban árultak. Évek óta nem találkoztam vele sehol. A ma kapható dobozos sütés álló lekvárok meg sem közelítik azt az ízt. Házi szilvalekvárral, vagy más lekvárral viszont nagyon finom, egy a lényeg, hogy kemény legyen, de ne olyan, ami zselésítővel készült, mert az sütés közben ki fog folyni a buktákból.


Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 tojássárgája
3 dkg élesztő
3 dl tej
5 dkg porcukor
6 dkg olvasztott margarin
csipetnyi só
A bukták lekenéséhez 5 dkg olvasztott margarin


A langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a csipetnyi sót, a porcukrot, az olvasztott margarint és felfuttatott élesztőt és jól összedagasztjuk.
Legalább 45 percig langyos helyen pihentetjük, majd lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk. A tésztából 8x10 cm-es négyzeteket vágunk és mindegyikbe teszünk 1-1 halom lekvárt. A lapokat összegöngyöljük és kizsírozott tepsibe tesszük, úgy hogy a hajtás alulra kerüljenek. A bukták oldalát és tetejét megkenjük olvasztott margarinnal, hogy sülés után könnyen szét tudjuk szedni őket.


A tepsiben még kb. 30 percig pihentetjük a buktákat, majd 180 fokosra előmelegített sütőben megsütjük.
Még forrón megszórhatjuk porcukorral.


Jó sütést, majd jó étvágyat kívánok!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése