Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. március 4., szombat

Mészáros tokány (Virslis tokány)

Van egy szakácskönyvem, jobban mondva nem is szakácskönyv, hanem tankönyv, amelyből a szakácsok tanultak évekkel ezelőtt. Ezt a könyvet nagybácsikámtól kaptam, aki szakács és egy szakközépiskolába tanítja ez a szép mesterséget. Rengeteg nagyszerű ételt tanultam ebből a könyvből, és ez az egyik kedvencem.
Mint a legtöbb apróhúsból készült étel ez is igen kiadós, és a pirított virsli tovább szaporítja a szaftos tokányt. A köretek variációja határtalan, egyaránt finom a pirított tarhonyával, rizzsel, tört- vagy petrezselymes krumplival, de nekem sült krumplival ízlik a legjobban.
 
 
Hozzávalók:
60 dkg sertéscomb
1 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
zsír
3 pár virsli
0,5 dl száraz fehérbor
1 evőkanál paradicsompüré
morzsolt kakukkfű
bors
 
 
A hagymát apró kockára vágjuk és üvegesre pirítjuk, ekkor felöntjük kevés vízzel és zsírjára sütjük, ezt még egyszer-kétszer megismételjük, hogy szinte krémes legyen a hagyma. Ekkor hozzáadjuk az ujjnyi vékony csíkokra vágott húst, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát, és többször zsírjára pirítjuk. Közben mindig egy kicsi vizet öntünk alá, az ilyen szakaszos pirítással érjük el, hogy jó sűrű legyen majd a tokány szaftja.
Közben a virslit vékony karikára vágjuk és kevés zsíradékon megpirítjuk.
Amikor már majdnem puha a hús beletesszük a paradicsompürét, amelyet egy kicsit rápirítunk, hozzáöntjük a fehérbort, kevés vizet és beletesszük a kakukkfüvet, a pirított virslit és készre pároljuk.
Víz helyett húslevest is használhatunk a hús párolásához, nem fogja elrontani :)
Végezetül egy régebbi kép:
 


 
Jó étvágyat kívánok hozzá!
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése