Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. június 3., szombat

Budapest tokány

Évekkel ezelőtt a tv-ben láttam ennek az ételnek az elkészítését. Akkor még nem volt elterjedt az internet, ezért csak szakácskönyvekben tudtam utána nézni, hogy pontosan hogyan is készül. Jobban mondva ezt a verziót nem is találtam meg, csak a bélszínt Budapest módra.  Így a tv-ben látottak és a szakácskönyvben leírtak alapján készítettem el. Azt hiszem elég jó lett. Azóta rengeteg idő eltelt és az interneten rengeteg Budapest tokány, vagy ragu receptet találhatunk. Én azonban maradtam a saját "katyvasz" verziómnál. Próbáljátok ki ti is, hátha nektek is ízlik ez a változat.
 
 
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
2 paprika
30 dkg zöldborsó
40 dkg gomba
30 dkg csirkemáj
zsír
bors
fűszerpaprika
 
 
A húst ujjnyi csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és forró zsíron addig sütjük a húscsíkokat, amíg kezdenek egy kicsi színt kapni. Ekkor hozzáadjuk az apró kockára vágott hagymát és üvegesre pirítjuk, beletesszük a fokhagymát és a zsenge zöldborsót. Amikor kezd a borsó puhulni, hozzákeverjük az apró kockára vágott paradicsomot és paprikát. Ezekkel tovább pároljuk a húst. A gombát is felkockázzuk, és a raguhoz keverjük. Amikor úgy látjuk, hogy már majdnem kellően puha a hús, az apró kockára vágott csirkemájat is hozzákeverjük és tovább pároljuk. Amikor minden puhára főtt, megszórjuk egy mokkáskanálnyi fűszerpaprikával, és még egyet forralunk rajta.
A párolás során egy kicsi vizet vagy húslevest bátran önthetünk alá, nehogy odakapjon.
A friss zöldborsót helyettesíthetjük mirelit vagy konzerv borsóval is, de ebben az esetben az előbbit sós-cukros vízben előfőzzük, és az ételbe is csak a májjal együtt tesszük.
Bármilyen köret - rizs, pirított tarhonya, tört krumpli - remekül illik hozzá.
 
 
Nagyon jó étvágyat kívánok hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése