Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. június 10., szombat

Tárkonyos zöldségleves húsgombóccal

Családom nagy leves rajongó, különösen a férjem. Neki nem telhet el leves nélkül a nap. Most, hogy dömping van a finomabbnál finomabb zöldségekből, úgy gondoltam, készítek egy jó tárkonyos zöldséglevest. Csak vajas galuskát terveztem bele levesbetétnek, de aztán a fiam kedvéért egy kis húsgombóc is került bele.
 
 
Hozzávalók:
Leveshez
20 dkg borsó
1 db közepes karalábé
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
3-4 db gomba
2-3 db nagyobb karfiolrózsa
ételízesítő
2 dl tejszín
2 evőkanál kacsazsír vagy étolaj
bors
1-2 szál friss, vagy 1 mokkáskanálnyi szárított tárkony
Húsgombóchoz
30 dkg darált hús
1 tojás
3 evőkanál zsemlemorzsa
bors
petrezselyem zöldje
Vajas galuskához
5 dkg lágy vaj
1 tojás
kevés só
liszt
 
 
A leveshez megtisztítjuk a zöldségeket, egyforma apró darabokra vágjuk, és 2 evőkanálnyi kacsazsíron megdinszteljük.  Amikor már kezdenek puhulni a zöldségek 2 teáskanálnyi lisztet, és ízlés szerint borsot szórunk rá és alaposan elkeverjük, kb. fél percig még így dinszteljük, majd felöntjük kb. 3 liter vízzel. Ízesítjük sóval, illetve ételízesítővel és az apróra vagdalt tárkonnyal. Amikor már majdnem kész a leves, belefőzzük a húsgombócokat, és a vajas galuskát.
A húsgombóchoz a húst összegyúrjuk egy kevés sóval, borssal, az apróra vágott petrezselyem zöldjével és a zsemlemorzsával. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk a húsmasszából és a forrásba lévő levesbe tesszük.
Utolsó előtti lépésként elkészítjük a vajas galuskát. A lágy vajhoz hozzáadjuk a tojás, a sót és alaposan elhabarjuk. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy a szokásosnál kicsit keményebb galuska tésztát kapjunk. Kanállal apró galuskákat szaggatunk a levesbe.
Puhára főzzük a gombócokat és a galuskákat, majd a forrásba lévő leveshez öntjük a tejszínt, majd elzárjuk.
 
 
A tárkonnyal óvatosan bánjunk, mert ha sokat teszünk bele kesernyés lesz a leves.
Készíthetjük csak vajas galuskával, vagy csak húsgombóccal, akkor is ugyan olyan finom lesz. Ennyi hozzávalóból egy  jó nagy, "Családi kondérnyi" leves lett, ezért ha kevesebb levest szeretnétek készíteni, akkor a hozzávalók arányát is csökkentsétek. Természetesen a zöldségek aránya tetszés szerint variálható, sőt kibővíthető, akár zöldbabbal, brokkolival, krumplival.
 
 
Jó étvágyat kívánok!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése