Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. június 15., csütörtök

Piszkeszósz (Egresszósz)

Ahány tájegység annyi neve van, nálunk piszke, de pöszméte, köszméte, egres, csipke szőlő, büszke, szőrös füge, püszke, bickőce néven is hallottam már emlegetni ezt a gyümölcsöt. Elég megosztó gyümölcs, mert aki szereti, az nagyon szereti, aki nem, azt viszont nagyon nehezen lehet rávenni, hogy megkóstolja. Igaz, amíg nem érik meg teljesen, elég fanyar, savanyú, de ha megérik mézédes lesz. 
 
 
Szószt készíthetünk a még kicsit kemény,  nem teljesen érett gyümölcsből is, ekkor több cukor szükséges bele. Igazán finom szószt a jó érett piszkéből tudunk készíteni. Nagyon finom sült vagy főtt húsokhoz, de önmagában, csak úgy hűsítő nyári finomságnak is kiváló.
 
 
Hozzávalók:
50 dkg piszke
1 evőkanál étolaj
ízlés szerint cukor
5 dl tej
2 evőkanál liszt
 
 
A piszkét megtisztítjuk, megmossuk és rátesszük a meleg, de nem forró olajra. Megszórjuk a 3-4 evőkanál cukorral és megdinszteljük. A piszke keménységétől függ, hogy mennyi ideig kell dinsztelni. Amikor kezdenek szétmenni a piszkeszemek behabarjuk, a lisztet simára keverjük a tejjel és a piszkéhez adjuk. Folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor még tejet vagy vizet öntünk hozzá. Megkóstoljuk és ízlésünknek megfelelően teszünk bele még cukrot. 
Jól lehűtjük és úgy kináljuk.
 
 
Jó étvágyat kívánok Nektek!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése