Köszöntő

Kedves Olvasóm!

Nagy szeretettel köszöntelek oldalamon. Már régen tervezem, hogy elkezdem a sütős - főzős blogot, de mindig volt valami, ami miatt nem tettem meg.....de most gyermekeim "segítségével"végre elkezdem.

A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak a igazán közel a szívemhez.

Remélem tetszeni fognak a receptek, amelyek közül jó néhány igazi "családi kincs". Igyekszem minél több receptet közzétenni, hogy sokan találjatok kedvetekre süti-főzni valót.

Jó nézelődést kívánok!

Gizus :)

2017. június 1., csütörtök

Bodzavirágszörp

Ma már mindenféle ízesítésű szörpöt, üdítő italt kaphatunk a boltokban. Ezek egy része  gyümölcsöt is alig tartalmaz, szinezék, aroma, adalékanyag viszont bőven akad bennük. Én ezért is készítek mindenféle szörpöt, hiszen azok tényleg gyümölcsből vannak.
A nyár első szörpje nálam a bodza szokott lenni, aztán majd szép sorba következnek a menta, citromfű, és a kertben megtermelt gyümölcsökből készült szörpök.
Télen, amikor kinyitunk egy bodzavirágszörpöt egy pillanatra a poharunkba varázsoljuk a nyarat. Érezzük azt a semmivel össze nem hasonlítható édeskés-kesernyés illatot, amelyet nyáron a bodzabokrok irányából hoz az esti szellő.
De nem kell télig várnunk a finom itallal, mert jó hideg szódavízzel, a legnagyobb melegben is felüdíti az embert.
 



Hozzávalók:
kb. 20 db tenyérnyi jól kinyílt bodzavirág
6 liter víz
2 kg cukor
1,5 dkg borkősav
3 dkg citromsav
1 mokkáskanálnyi szalicil vagy nátriumbenzonát
 
 
A cukrot felfőzzük a vízzel, ha kihűlt elkeverjük benne a borkősavat és a citromsavat.
A bodzavirágok vastag zöld szárát a virágzat tövénél levágjuk. Egy nagyobb edénybe tesszük a virágokat és felfőzött szirupot ráöntjük. 3-4 napig hűvös helyen állni hagyjuk. Azután kiszedjük a virágokat, apró lyukú szitán leszűrjük és belekeverünk egy kávéskanálnyi tartósítószert.
A leszűrt szörpöt, alaposan kimosott üvegekbe töltjük, lezárjuk és hűvös helyre tesszük.
 
 
Ez az eredeti recept, amit Anyukámtól tanultam, de ízlés szerint kicsivel több citromsavat is tehetünk bele, vagy 1-2 szem alaposan megmosott és karikára vágott citromot.
Hígíthatjuk ásványvízzel, de szódavízzel az igazi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése